Bep en Fred

Bep en Fred Hoogland wonen in de Arnulfstraat in een duurzaam gerenoveerd huurhuis. Het is een van de 154 monumentale woningen uit de jaren twintig in het Hof van Egmond, een hofje in de Slachthuisbuurt. Bep en Fred koken op inductie. Bep vindt het fantastisch: “Ik was er erg snel aan gewend.”

Energieneutraal wonen in het Hof van Egmond

Woningbouwcorporatie Pré Wonen renoveerde de woning van Bep en Fred tot een nieuwe, grotere en energieneutrale woning. Alleen de gevel van het huis bleef overeind staan. De familie Hoogland moest zeven maanden in een tussenwoning wonen voordat ze konden terugkeren naar hun eigen huis.

Van E naar A++

De woningen zijn van energielabel E verbouwd naar A++. Energiezuiniger kan niet. De gevels en daken zijn geïsoleerd, de woning gebruikt een elektrische warmtepomp, er is vloerverwarming en op het dak liggen zonnepanelen. Fred: “Op de eerste verdieping hebben we een ‘machinekamer’ voor alle apparaten. Ik hou in de gaten dat de wijzertjes niet in het rood komen. Als dat zo is, moeten we bellen. Ik wil graag iets meer weten over de apparaten en dat willen meer bewoners. Binnenkort hebben we een informatiemiddag hierover.”

Zeer tevreden met ‘nieuwe’ huis

Bep en Fred waren blij met de renovatie: “Het was gewoon nodig. Het is nu een veel warmer en fijner huis. We waaiden voorheen gewoon weg, we zaten letterlijk in de kou.” Tijdens de verbouwing gingen ze elke dag even kijken en foto’s maken. Fred: “Ons oude huis heeft ons heel veel geluk gegeven. Onze kinderen zijn er opgegroeid. We zijn 100 % tevreden met ons compleet ‘nieuwe’ huis.”

Gezamenlijke schutting zo geregeld

Niet iedereen was zo tevreden. Zoals Fred zegt: “Mensen houden niet van veranderingen. Je hebt wel met 154 verschillende bewoners te maken. Sommigen deden meteen de hakken in het zand. Gelukkig was er een bewonersvereniging waar onder andere Rob (links op de foto) onze belangen goed behartigde. Bep: “We wonen ruim veertig jaar in deze buurt. Door de renovatie hebben we onze buren veel beter leren kennen. Je vraagt aan elkaar ‘hoe gaat het met jouw huis?’. Het levert solidariteit op. Het gezamenlijk neerzetten van schuttingen in onze tuin was zo geregeld.”

panorama Arnulfstraat

Koken op inductie

En hoe bevalt het koken op inductie in plaats van op gas? Buurman Rob moet er nog aan wennen, het duurt lang voordat de plaat warm is. Buurvrouwen Joke en Francis denken dat het dan niet goed is aangesloten want zij vinden dat het heel snel gaat. Fred is er helemaal aan gewend: “Ik heb alles meegemaakt, de kooltjes, aardgas en nu elektrisch. Ik sta het mijn kleinkinderen al te leren als ze bij ons zijn.” Bep: “Inductie is veiliger en het gaat ook nog sneller.”

gasvrij keuken

Ben je huurder?

  • Vraag je woningbouwcorporatie naar de opties voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of isolatie. Veel woningbouwcorporaties maken momenteel grote stappen op het gebied van de verduurzaming van hun woningen.
  • Kleine maatregelen om gas te besparen als het plaatsen van tochtstripsradiatorfolie of dubbelglasfolie kunnen je verbruik én je energierekening omlaag brengen.
  • Neem echte groene stroom en groen (of gecompenseerd) gas.