Dennis en Sabine

In Parkwijk (Haarlem Oost) wonen Dennis en Sabine in de Pastoor van Arskerk aan het Beatrixplein. Aan de voorkant van dit gebouw uit 1960 zie je niet wat voor moois erachter schuilgaat. De kerk verbouwden ze samen met twee bevriende stellen tot drie prachtige aardgasvrije woningen. Dennis: “In de voormalige Mariakapel badderen en slapen we.”

Aardgasvrij wonen in Van Arskerk in Parkwijk

De laatste heilige mis in de kerk was op 15 juli 2017. Toen de drie gezinnen het rijksmonument in 2018 kochten wilde het bisdom zeker weten dat er niks uitzonderlijks met het gebouw zou gebeuren. Ook de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) had veel eisen. Dennis: “Wat erg tegenviel was dat de ARK ons 22 maanden bezighield met het krijgen van de vergunning. En we vielen ook buiten een aantal subsidies bij de gemeente omdat onze verbouwing uitzonderlijk is. Terwijl we een voorbeeld kunnen zijn voor velen!” Maar Dennis, Sabine en de andere families waren vastberaden er iets moois van te maken; een energieneutraal rijksmonument. En dat is gelukt. Dennis Weening, eigenaar van bloemenwinkel Dennis Flowers in de Koningstraat, en zijn partner Sabine zijn met recht trotse kerkeigenaren.

Vloerverwarming en dikke isolatie zorgt voor ideale temperatuur

Over alles wat verbouwd is, is nagedacht. Hergebruik en duurzaamheid vindt het stel heel belangrijk. Het hout van de kerkbanken is hergebruikt in de entree, de toiletruimte en als traptreden. De oude flagstones kerkvloer is weer teruggelegd nadat eerst de hele vloer weggehaald werd. En de sacristieladenkast is nu onderdeel van de keuken. Dennis: “We moesten veel keuzes maken. De vloer had een andere constructie nodig. Daarvoor kwamen er 96 palen in de grond en moesten we 90 kubieke meter zand afvoeren. Dit brachten we naar een boer die dit zand kon gebruiken. Wist je dat het zand van ’t Wed komt? In de jaren 50 is het zand dat vrijkwam bij het graven van het duinmeertje gebruikt voor nieuwe woonwijken als Parkwijk. We plaatsten een betonnen vloer met vloerverwarming. Het dak herstelden en isoleerden wij. Het is hier altijd goed warm te krijgen. Het dak was 900 vierkante meter! Alleen het afvoeren van het materiaal was al een heidense klus. Van tevoren heb je geen idee welke apparaten voor je deur komen. Ook de boring voor de warmtepomp was omvangrijk.” Slapen onder de klokken In het huis van Dennis en Sabine zit ook de Mariakapel, een ronde hoge ruimte. “In de Mariakapel staat een groot rond ligbad. Op de verdieping erboven is onze slaapkamer. We kijken vanuit ons bed tegen de klokken in de toren aan. Er zit in onze slaapkamer zelfs een bedieningsknop om de klokken te laten luiden.” Naast de slaapkamer van Dennis en Sabine is er ook nog een slaapkamer op een verdieping voor hun zoon. “Op deze slaapkamers is geen verwarming, we vonden dat zonde om voor een niet al te groot oppervlak helemaal de vloerverwarming naar boven te brengen.” Het huis heeft ook nog een eigen bioscoopruimte en voor de twee dochters een vleugel met twee slaapkamers, badkamer en living. 43 zonnepanelen Om energieneutraal te kunnen wonen, liggen er 43 zonnepanelen op het dak. Vanaf de weg zie je ze niet. Sabine: “Toen we hier net woonden waren de zonnepanelen nog niet aangesloten. We waren 900 euro energiekosten per maand kwijt, het was wel winter. Vanaf nu draaien we quitte, we kunnen met een app zien wat onze zonnepanelen opbrengen. Daar worden we heel blij van!”

Zonder twijfel duurzame keuzes maken

Niet iedereen weet de Van Arskerk te vinden. Het ligt verscholen achter het politiebureau aan het Beatrixplein. Dennis: “Dat we in Parkwijk gingen wonen vonden sommige mensen een opmerkelijke keuze. En men verwacht al helemaal niet een energieneutrale kerk in Haarlem Oost. Maar het is heerlijk hier; het is een buurt in opkomst.” Dennis en Sabine twijfelden nooit over duurzame keuzes, ook al viel dat duurder uit. “We willen graag een steentje bijdragen aan een beter milieu. Bovendien verdien je je duurzame investeringen in de jaren die komen weer terug. We zijn graag een zichtbaar voorbeeld van hoe je – wat voor gebouw het ook is – duurzaam en comfortabel kan wonen. We zijn trots op ons energieneutrale rijksmonument.”

gasvrije kerk