Ik woon in een appartement

Algemeen

Als appartementseigenaar kun je zelf kleine maatregelen nemen om energie te besparen of je woning te verduurzamen.

Wat kun je zelf doen

Kleine maatregelen kunnen je heel wat geld schelen. Met het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie maak je je huis comfortabeler en bespaar je geld. Als het kan kook dan op inductie en gebruik een waterbesparende douchekop. Meer snelle bespaartips vind je op Milieu Centraal

Vereniging van Eigenaren

Voor veel mensen die in een appartement of een boven- of benedenwoning wonen geldt: je bent lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE is samen verantwoordelijk voor het onderhoud van het ‘gemeenschappelijk eigendom’. Je betaalt maandelijks een bijdrage aan de VvE waaruit onderhoud betaald wordt. Samen bepaal je wat je doet en in welke volgorde.  

Samen aan de slag

Willen jullie je gebouw energiezuiniger maken? In een appartementencomplex zijn het dak, de buitenmuren en de vloer op de begane grond gemeenschappelijk eigendom. Meestal zijn ook de kozijnen en soms het glas gemeenschappelijk bezit. Als je de isolatie van 1 of meer van deze delen van je appartementencomplex wilt verbeteren, is een besluit nodig van de VvE. Dit geldt ook voor het plaatsen van zonnepanelen, zonneboilers of buitenunits van warmtepompen op het dak. 

Zoek enthousiaste medestanders

Bespreek energie besparen en isoleren met je medebewoners. Samen kun je zorgen dat het onderwerp op de agenda komt.

Algemene Ledenvergadering

Zorg dat energiebesparing op de agenda van de Algemene Ledenvergadering komt en kijk hoe de maatregelen het slimst uitgevoerd kunnen worden. Vaak blijkt het handig om isolatiemaatregelen te koppelen aan het geplande onderhoud. Dan neem je ze op in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Maak een concreet voorstel

Een goede onderbouwing van jullie plannen is belangrijk. Laat je daarom ondersteunen door een adviseur op het gebied van verduurzaming. We bieden jaarlijks een adviestraject aan voor VvE’s. Vanaf oktober kun je je daarvoor aanmelden op info@vveduurzaamheidsloket.nl

Aardgasvrij

Na 2040 worden in Haarlem woningen alleen nog verwarmd met behulp van duurzame energiebronnen zoals zon, water en aardwarmte. Als jullie VvE al veel isolatiemaatregelen heeft genomen kun je denken aan de volgende stap: het aardgasvrij maken van het hele gebouw. Wil je daar meer over weten dan kun je je aanmelden bij de gemeente via info@vveduurzaamheidsloket.nl Misschien komt jullie VvE in aanmerking voor ondersteuning en advies.

Subsidies en gunstige leningen

Er zijn momenteel gunstige regelingen voor VvE’s en aantrekkelijke leningen om energie te besparen en het gebouw te isoleren en te verduurzamen.

Ondersteunende organisaties

Waar kan je terecht voor informatie en ondersteuning als bewonder van een appartementen. Lees welke organisaties hierbij helpen bij Ondersteunende organisaties