Linde

Paul en Linde en zoontje Tijmen wonen verscholen achter bomen en struiken midden in de Haarlemmer Kweektuin. Linde is de nieuwe parkmanager van de Haarlemmer Kweektuin. Een half uur voor zonsondergang sluit ze in haar parkmanagers-jas het park af en overdag is Linde de verbindende factor tussen ondernemers, vrijwilligers en bezoekers in de Kweektuin.

Huis duurzaam inrichten met Perzisch tapijt van oma

Linde, Paul en Tijmen woonden in Noord, vlakbij de Kweektuin. Linde: “Ik was al een trouwe  bezoeker, we gingen veel naar natuurspeelplek Paddenpoel en volgde de ontwikkelingen met plezier. Deze vrijwillige rol als parkmanager – ‘ik luister ook naar boswachter of ranger’ –is voor twee jaar. We konden ons huis verhuren aan mijn broer die vanuit Groningen naar Haarlem kwam. We hebben nog geen toekomstplannen, we kijken wel hoe het loopt. ”

Duurzaam denken en doen

Het huis uit 1954 werd duurzaam opgeknapt. De beheerderswoning is van de gemeente Haarlem en werd voordat Linde en haar gezin er kwamen wonen grondig verbouwd en verduurzaamd. Zo kwam er HR++-glas in, spouwmuurisolatie, thermokussens onder de vloer en onder het dak kwam 7 centimeter dik schuim met daaraan vast gipsplaten. In coronatijd gingen Linde en Paul elk weekend naar de Kweektuin om in hun nieuwe tuin te werken: “Dat was heel bijzonder, we hadden het park voor ons alleen omdat de deuren gesloten waren.” De woning is bedoeld als voorbeeldwoning, Haarlemmers met duurzame verbouwingsplannen kunnen hier terecht. “Maar je kunt ook simpelere verduurzaming bekijken, bijvoorbeeld de inrichting van het huis en opgeknapte meubels. In dit huis komen duurzaam denken en doen samen.”

Woonitems met een Haarlems verhaal

Linde wil graag meer bekendheid geven aan producten met een Haarlems verhaal. En vooral ook stimuleren dat Haarlemmers bij lokale duurzame ondernemers gaan shoppen: “Er zijn zoveel goede ontwerpers. Zo kun je bij Veldtwerk een dressoir van graanstelen kopen. En bij Kweekdesign kocht ik een prachtige touwlamp. Vaak niet eens veel duurder dan bij woonwinkels en veel duurzamer en uit Haarlem! Ook nog eens veel mooier dan massaproducten.”

 ‘Een overblijfsel van iets een tweede kans geven’

Linde ging ook langs bij Bo Parket om de hoek in de Kleverpark: “Ik daagde hem uit om van de restjes parket een nieuwe vloer te maken. Zo krijg je van een overblijfsel van iets een nieuw product. Die vloer leg ik dan in een van de kamers. Ik ging naar de plaatselijke Bruynzeel keukenwinkel en kon voor een bodemprijs een showroomkeuken kopen, alles nieuw inclusief apparatuur. Bij de verfwinkel Vivere kreeg de Haarlemmer Kweektuin tien potten restverf. Ook hergebruikt Linde spullen. “Toen wij gingen verhuizen vroegen we aan vrienden of ze iets over hadden. We kregen veel spullen en zorgen ervoor dat alles een goede bestemming krijgt. Het Perzisch tapijt van opa en oma lieten we grondig reinigen en ligt nu in ons huis te pronken.” Met de komst van de parkmanager groeit de Kweektuin nog meer in haar rol als duurzaam stadspark.  

Bezoek aan beheerderswoning

Ben je in de Kweektuin en wil je inspiratie opdoen voor een duurzame inrichting van je huis? Linde: “Met deze woning laten we zien hoe je van een oud huis een comfortabel en energiezuinig nieuw huis kan maken. De verduurzaming is hier in fasen zichtbaar. Kom langs en laat je inspireren. Ons huis staat recht tegenover de ingang de yogastudio Innerwork. Ga ook eens langs bij Haarlems Hout en drink een kopje koffie in het Kweekcafé.” Heb je een vraag aan Linde? Mail naar parkmanager@haarlemmerkweektuin.nl.

Avondopenstelling

Omdat Linde nu in de Kweektuin woont kan je nog langer genieten van het park.
De openingstijden in de zomerperiode (1 april t/m 30 september) zijn:

•    Maandag t/m vrijdag: van 9.00 tot een half uur voor zonsondergang
•    Weekend en feestdagen: van 10.00 tot 19.30 uur.

De openingstijden in de winterperiode (1 oktober t/m 31 maart) zijn:

•    Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
•    Weekend en feestdagen van 10.00 – 17.00 uur.

Bekijk wat er te doen en te beleven valt in de Kweektuin.

Gasvrij leven