Zo maakte Sjoerd zijn jaren 70-huis aardgasvrij
In 2017 verwijderde Sjoerd – nog net niet eigenhandig, maar met behulp van het energiebedrijf – de gasaansluiting en gasmeter. Hij betaalt geen energiekosten meer. Welke fases heeft hij allemaal doorlopen?
Huis steeds verder verduurzaamd tot helemaal aardgasvrij
In het uiterste zuidoostelijke puntje van Haarlem woont Sjoerd Andela, voormalig hoofd van de afdeling Milieu van de gemeente Haarlem. Hij heeft een prachtig vrij uitzicht op de Meerwijkplas, het water aan de zuidkant van Schalkwijk. Zijn huis dateert uit de jaren 70. In 2017 verwijderde Sjoerd de gasmeter en gasaansluiting en woont hij aardgasvrij.
“Het huis is gebouwd in 1976-’78,” vertelt hij. “Opvallend is dat al in het ontwerp rekening werd gehouden met mogelijkheden voor spouwmuurisolatie en dubbel glas in de kozijnen.” Vorige bewoners – hij woont er zelf sinds 1998 – veranderden al veel aan het pand aan de Terworm 28. Zij plaatsten grotere ramen en overkapten het balkon op het zuiden met een constructie van stalen balken en dubbelglasramen, ook het dak. Zo ontstond een serre die – als de zon schijnt – flink opwarmt.
12 zonnepanelen
Het uitzicht vanuit de woonkamer richting het water is mooi, maar staand op het platte dak is het nog mooier. Een blik in de rondte en het wordt direct duidelijk dat zonnepanelen in de hele wijk bijna gemeengoed geworden zijn. Sjoerd spant echter de kroon met 12 panelen, samen goed voor 2400 Watt piek.
Isolatie
Het huis is geïsoleerd. Om het warmteverlies van de vloer op de begane grond te beperken, bracht Sjoerd in de kruipruimte reflecterende Tonzon-kussens aan.
Zonneboiler en ‘hotfill’
Overigens prijken er op het dak ook 2 panelen voor de zonneboiler. In een kast op de 1e etage staat de warmtewisselaar waarin de door de zon opgewarmde vloeistof (glycol) zijn energie afgeeft aan het water van het opslagvat van 100 liter inhoud, ook in de kast. In die kast hangen ook de 2 omvormers voor de zonnepanelen en onderin staat de wasmachine die gevuld wordt met warm water (‘hotfill’). De apparatuur is compact; in diezelfde kast is ook plek voor de warmtepomp.
Warmtepomp
Sjoerd heeft een volledig elektrische warmtepomp. “Het werkt hetzelfde als een koelkast, maar dan omgekeerd. Enig verschil met de koelkast is dat de koude naar buiten gaat en de warmte binnen blijft. Warmtepompen worden steeds goedkoper. In het voor- en najaar kun je zo tegen relatief weinig elektra kosten, relatief veel warmte je huis in krijgen. Deze pomp werkt zelfs tot een buitentemperatuur van min 20 graden. Als het vriest moet de pomp harder werken en dat kost meer elektra. Om die reden moesten ook extra groepen geplaatst worden in de meterkast en kabels naar de warmtepomp getrokken worden.”
Lol en morele overwegingen
Sjoerd heeft zijn huis in fasen verduurzaamd tot aardgasvrij. Telkens keek hij per fase naar kosten, opbrengsten en de te verwachten terugverdientijd. Bij Sjoerd is de motivatie een mengeling van de lol om technische mogelijkheden uit te proberen, het plezier van geld verdienen met zelf opgewekte energie en de morele overweging om bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering.”
Tips van Sjoerd
“Heb je plannen om je huis te verbouwen? Laat je dan leiden door een goed energieadvies waarin verschillende opties staan voor verduurzamen. Ben je voorzichtig met je uitgaven, kijk dan eerst goed hoe je huis reageert op een genomen maatregel en ga dan weer verder. Zorg eerst voor een goede ‘schilisolatie’ van je dak, gevel en vloer. Kijk daarna naar alternatieve verwarmingsopties.”