Arjan en Annemiek

In Haarlem Noord in de Planetenwijk wonen Arjan en Annemiek in een typische vooroorlogse woning achter een opvallend paarse deur. In 1999 trok het stel er na maanden verbouwen in. Arjan: “We troffen de woning in originele staat aan. Het schilderwerk aan de buitenkant was redelijk bijgehouden, maar de binnenkant was zwaar verouderd. In feite vernieuwden we het interieur compleet, inclusief leidingwerk, CV-ketel en radiatoren.”

Volledig verbouwde jaren veertig-woning met duurzaamheidslening naar gasvrije woning

Na het bewoonbaar maken van de woning isoleerden Arjan en Annemiek in kleine stappen de woning van boven tot onder om met name in de winter comfortabel te kunnen wonen. Hun gedachte daarbij was: alle energie die we niet nodig hebben hoeven we niet in te kopen. In 2003 is het dak aan de binnenkant geïsoleerd met 12cm glaswol. In 2005 is enkel glas in de hele woning vervangen door dubbel glas. In 2011 isoleerde het stel de spouwmuur en in 2014 renoveerde ze het dak aan de buitenkant. Arjan: “In 2017 dachten we voor het eerst serieus na over het aardgasvrij verwarmen van onze woning. Vier gesprekken met een professioneel energieadviseur en een jaar verder waren we zover dat we de knoop doorhakten: we gaan van het gas af!”

Duurzaamheidslening

Met de offerte van de energieadviseur onder de arm vroeg Arjan, na speurwerk op internet waar hij financieringsopties met elkaar vergeleek, een duurzaamheidslening aan bij gemeente van €25.000. Met deze lening zijn zonnepanelen, bodemisolatie, lucht/water-warmtepomp, vloerverwarming op de begane grond en mechanische luchtafzuiging aangebracht. De duurzaamheidslening werd afgesloten tegen 1,6% rente en betalen Arjan en Annemiek in 15 jaar terug in vaste maandelijkse termijnen.

Lagere energiebehoefte en energierekening

In november 2019 vernieuwde het stel de keuken en sindsdien koken ze op inductie. Arjan: “Daarmee is de laatste stap gezet op de route naar gasvrij. De woning heeft nu energielabel A. De energierekening is in 2020 ten opzichte van 2018 gedaald met 61%.” De totale energiebehoefte is met 57% gedaald. Dit is de som van alle ingekochte energie plus de zelf opgewekte energie min de terug geleverde energie nodig voor verwarming, warm water, koken en alle apparaten.

Naast isolatie dragen aan de lagere energierekening bij: zelf opgewekte zonne-energie, geen kosten voor vastrecht van gas en minder kosten voor energiebelasting. Van de totale investering van €25.000 plus €6.000 voor onvoorziene kosten is 20% vergoed door subsidiering van de warmtepomp, het gasvrij maken van de woning en teruggave van btw op de zonnepanelen.

Trots

Hoewel het verduurzamingstraject niet altijd even vlekkeloos verliep en de besparing op de energierekening helaas nu nog kleiner is dan het bedrag voor aflossing van de duurzaamheidslening zijn Arjan en Annemiek trots om van het gas af te zijn. Arjan: “Deelname aan een collectief buurtwarmteproject in de wijk zou vast hebben geleid tot lagere kosten. Maar hoe dan ook vinden we dit een goede investering met het oog op de toekomst.” Een fijne bijkomstigheid is dat ook tijdens het strenge winterweer in februari 2021 de woning comfortabel aanvoelde. Een warmtepomp samen met een groot oppervlakte voor warmteafgifte op de begane grond en een goed geïsoleerde en geventileerde woning werken dus prima.

Duurzaamheidslening, hoe regel ik dat?

Huiseigenaren kunnen een duurzaamheidslening aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Denk aan zonnepanelen, raamisolatie, dakisolatie. Het bedrag dat je kunt lenen is minimaal 2.500 en maximaal 25.000 euro. Lening aanvragen? Bekijk of je in aanmerking komt.

Gasvrije woning