Ik woon in een appartementencomplex
Algemeen
Als appartementseigenaar kun je zelfstandig een paar dingen doen om energie te besparen in je appartement of je woning te verduurzamen.
Enkele opties
Je kunt een isolerende voorzetwand plaatsen voor de buitenmuur, en – afhankelijk van de afspraken binnen de VvE – HR++ glas in bestaande kozijnen plaatsen. Misschien is een ventilatiewarmtepomp mogelijk, als de luchtafvoer daar geschikt voor is.
Ook kun je veel zelf doen voor een lagere energierekening door zuinige apparaten en verlichting te kopen, de verwarming slim te gebruiken, radiatorfolie aan te brengen en maximaal vijf minuten te douchen met een spaardouchekop. Lees hierover op milieucentraal.nl.
Samen met je VvE aan de slag
Wil jij graag het hele gebouw energiezuiniger maken? In een appartementencomplex zijn gemeenschappelijke delen zoals het dak, buitenmuren, de vloer op de begane grond. Meestal zijn ook de kozijnen en soms het glas gemeenschappelijk bezit. Als je de isolatie van één of meer van deze delen van je appartementencomplex wilt verbeteren, is een besluit nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het plaatsen van zonnepanelen, zonneboilers of buitenunits van warmtepompen op het dak.Samen met andere appartementseigenaren ben je onderdeel van de VvE en besluiten jullie samen over de regels binnen en het onderhoud van het gebouw.
Boven- en benedenwoning
Een boven- en benedenwoning is formeel een appartement. Het hangt per situatie af hoe het eigendom is gesplitst. Dit staat in de splitsingsakte. Vaak zijn in ieder geval de buitenmuren gemeenschappelijk bezit. Om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld de isolatiesubsidie moet je samen met boven- of benedenburen een Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn. Je moet je daarvoor inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
Als VvE profiteer je van landelijke subsidies van de overheid. Zowel voor isolatie als voor installaties van duurzame verwarming kun je een subsidie krijgen. Er zijn momenteel gunstige regelingen voor VvE’s en aantrekkelijke leningen om energie te besparen en het gebouw te verduurzamen. De tijd is rijp om hiermee aan de slag te gaan. Zo krijg je zelf ook een lagere energierekening!
Met elkaar aan de slag?
- Zoek enthousiaste medestanders.
Maak het onderwerp energie besparen bespreekbaar met de eigenaren van andere appartementen binnen je complex. Samen kun je het bestuur van de VvE enthousiast maken en zorgen dat het een agendapunt op de Algemene Ledenvergadering wordt. - Maak een concreet voorstel.
Een goede onderbouwing van de plannen is belangrijk. Vraag daarom samen een energieadvies aan. Dit energieadvies wordt, samen met het ondersteuningstraject voor de VvE, door de overheid gesubsidieerd. - Neem energiebesparing op in het onderhoudsplan.
Maak ook het financiële plaatje inzichtelijk: wat betekent energie besparen concreet voor jullie complex? Wat kost het en wat levert het op? Neem de energiezuinige maatregelen als verbeteringen op in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP). - Zorg dat energiebesparing op de agenda van de Algemene Ledenvergadering komt en bekijk samen de vervolgstappen die genomen moeten worden.
Ondersteunende organisaties
- VvE Duurzaamheidsloket
- VvE Energieloket
- Duurzaam Bouwloket
- Energiebespaarlening
- Kennemer Energie
- Subsidie
- Investeringssubsidie
- Energiebespaarlening
- Wegwijs in financiering
Vve-ervaringen
Lees de verhalen en ervaringen van Vve eigenaren