Jasper en John

Jasper zet zich samen met John in om voor de VvE aan de Engelandlaan een duurzame opknapbeurt te realiseren

'Renoveren is duurder dan verduurzamen’

Dat de bewoners van de flat aan de Engelandlaan aan de slag gaan met de woningen, is vooral uit praktische overwegingen. De flat met 25 appartementen is in zeer slechte staat. Voorzitter Jasper de Heij en vicevoorzitter John van der Wouwer van Vereniging van Eigenaren (VvE) van Parkflat het Spaarne I zetten zich met hart en ziel in om gezamenlijk met alle bewoners voor een duurzame opknapbeurt te gaan.

Dat het pand in slechte staat is, illustreert John met de enorme temperatuurschommelingen: “In de zomer is het 42 graden in mijn woning en in de winter waai ik weg met twaalf graden. Wat we vooral willen is comfort.”

Houtje-touwtje onderhoud

Voordat Jasper en John voorzitter en vicevoorzitter werden, was de beheerder ook voorzitter en onder zijn leiding belande de VvE in een slechte financiële situatie. Ook werd er nauwelijks iets aan onderhoud gedaan en problemen werden op een houtje-touwtje manier opgelost. De in 1965 gebouwde appartementen verkeren in slechte staat. John: “De vraag was toen we het stokje overnamen van de beheerder: ‘wat doen we met het onderhoud?’.”

Renoveren is duurder dan verduurzamen

Jasper en John maakten met hulp van een expert berekeningen voor het onderhoud aan de flats. Dat kwam op 200.000 euro uit. Adviseur Marcel Robart van PBS Vastgoed vroeg aan de heren: ‘hebben jullie ook aan verduurzamen gedacht?’ Jasper: “Hij rekende ons voor dat de kosten dan 700.000 euro zouden zijn maar dat je dat grotendeels kan bekostigen met leningen en subsidies. En dat je een groot deel terugverdiend door energiebesparing. Bovendien, zo legde hij uit, moet je met een oud pand steeds meer investeren wil je het onderhoud op peil houden. Renoveren is duurder dan verduurzamen.” En zo maakte Marcel een duurzaam meerjarenonderhoudsplan, dat is een heel boekwerk geworden, om de flat gasvrij te maken.

Toekomst van je huis

John en Jasper zijn overtuigd dat verduurzamen de goede weg is om in te slaan. Ze vroegen de VvE Energiebespaarlening aan voor het maximale bedrag van 65.000 euro per appartement. Deze lening heeft een looptijd van dertig jaar. Jasper: “In de flat zijn 25 appartementen. We hebben een groepsapp met elkaar en doen af en toe een borreltje. We kennen elkaar allemaal wel.” Ook de overige bewoners kozen onlangs tijdens een algemene ledenvergadering (ALV) overweldigend voor het verduurzamingstraject. Jasper: “We gaven aan dat het nu een heel natuurlijk moment is. De staat van de flat is zo slecht dat het op ‘slopershoogte’ staat. Het gaat om de toekomst van je huis.”

We gaan er op vooruit

Naast de adviseur was ook Michel Rietveld van de Energiebespaarlening aanwezig op de ALV om uitleg te geven wat de fysieke en financiële voordelen voor de VvE én voor de bewoners kunnen zijn. John: “Wij gaan er als VvE en als bewoners in het bijzonder fors op vooruit. Dat maakte de uiteindelijke beslissing voor alle leden een stuk makkelijker. Iedereen is nu ook erg enthousiast over het project.” De volgende stap is dat de leden van de VvE keuzes kunnen maken uit verschillende verduurzamingsvoorstellen. John: “De toekomst voor VvE Parkflat het Spaarne I ziet er in ieder geval weer rooskleurig uit!”

Meer weten over wat je zelf kan doen als VvE? Kijk op de VvE-pagina.

Engelandlaan