Haarlem gaat op groen

Bijgewerkt tot en met 9 augustus 2023
Status: Uitvoering

In een groeiende stad, met steeds meer vraag naar woonruimte, is groen van levensbelang. Het zorgt voor een gezonde en leefbare omgeving. Dit doen we door in de openbare ruimte en bij nieuwbouwprojecten natuur mee te nemen in het ontwerp en nodigen we inwoners uit om in hun eigen buurt meer groen in te zetten.

bloemen

Wat u moet weten

  • we ontwerpen groeninclusief. Dit betekent dat we natuur in het ontwerp van gebouwen en openbare ruimte toevoegen
  • netwerk van groenstructuren. We verbinden natuurgroen, stadsgroen en groen in de wijk en buurt
  • samen maken we groen. We nodigen inwoners uit om meer groen in hun buurt te maken door bijvoorbeeld tegels eruit te halen en geveltuinen aan te leggen
  • We investeren in groene vernieuwingen

Waarom we dit doen

Bomen en planten zorgen voor een fijne leefomgeving en we hebben ze nodig om een gezonde stad te blijven. Een natuurlijke omgeving is goed voor onze gezondheid. Een gevarieerd planten- en dierenleven in de stad bevordert de biodiversiteit, de verscheidenheid aan insecten, planten en dieren. Tegelijkertijd moeten wij ons voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte. Ook krijgen we steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Meer groen en minder tegels in de stad helpt om wateroverlast door heftige buien tegen te gaan en zorgt voor verkoeling.

Zelf aan de slag

Groene, levende tuinen maken Haarlem mooier en ze spelen een grote rol bij het verrijken van de biodiversiteit. Vervang samen tegels in de tuin of op het balkon door insectvriendelijke planten of door bomen die voor verkoeling tegen hitte en voor een betere luchtkwaliteit zorgen.

Contact

Marie-Thérèse Tetteroo-Mathijsen
14 023
antwoord@haarlem.nl