Begraafpark Kleverlaan

Begraafpark Kleverlaan is de oudste begraafplaats van Haarlem en misschien wel 1 van Haarlems best bewaarde geheimen. Voor het 1e ontwerp tekende landschapsarchitect J.D. Zocher, daarna namen zijn zoon en tuinarchitect L.A. Springer het stokje over. Het is een park met kronkelende paden, weelderig groen, oeroude bomen, vijvers en andere waterpartijen.

Op de Kleverlaan liggen de graven van talloze bekende Haarlemmers, waaronder vader en zoon Zocher, schaatskampioen Jaap Eden, schrijver en schilder Jacobus van Looy en animatiefilmer Gerrit van Dijk. Op begraafpark Kleverlaan staan verschillende kenmerkende gebouwen, waaronder het mausoleum. De andere gebouwen op de begraafplaats zijn het joodse huisje, de katholieke kapel en het steenhouwershuisje.

Mogelijkheden

Begraven

De begraafplaats heeft een algemeen, een joods, een katholiek en een kinderdeel, voor zowel graven als urnen.

Wandgraven

In het mausoleum bestaat de mogelijkheid om een overledene te begraven in een wandgraf. Deze manier van begraven is heel gebruikelijk in Zuid-Europa. In Nederland komen er de laatste jaren steeds meer mogelijkheden voor deze manier van begraven, maar in het mausoleum kan het al sinds 1894.

Columbarium

Het souterrain van het mausoleum is ingericht als columbarium. In deze ruimte met nissen kunnen urnen worden geplaatst.

Aula

De middenruimte van het mausoleum is te gebruiken als aula voor de uitvaartdienst en ontvangst.

Historische wandelroute

Begraafpark Kleverlaan is ook open voor wandelingen. Er is een historische wandelroute beschikbaar: De Bolwerken Voorbij, een rondwandeling in Haarlem Noord. U kunt ook om een rondleiding vragen. U kunt hiervoor terecht bij de beheerder van het begraafpark.

Adres

Kleverlaan 7B
2023 JC Haarlem

Openingstijden

Begraafpark Kleverlaan is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Het Mausoleum en het columbarium zijn tijdens werkdagen geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Impressie