Begraafplaats Akendam

Begraafplaats Akendam ligt aan de Vergierdeweg en is aangelegd ter uitbreiding van begraafplaats Kleverlaan. De begraafplaats is landelijk gelegen en vernoemd naar de voormalige hofstede Akendam. Het park is ingericht met veel groen, er staan zeker 800 bomen, er zijn verschillende waterpartijen en mooi aangelegde wandelpaden. Daartussen liggen de graven in een overzichtelijk patroon.

Mogelijkheden

Particuliere graven

Particuliere graven, ook wel familiegraven genoemd, zijn graven uitgegeven voor 3 personen. Het graf komt op naam van 1 van de familieleden, de rechthebbende, deze moet toestemming geven voor wie er nog meer in het graf wordt begraven en wat er voor grafbedekking op het graf komt. Een plek voor het graf kan door de familie in overleg met de beheerder van de begraafplaats worden uitgezocht. Een afspraak voor het uitzoeken van een grafplek kan worden gemaakt via de administratie van de begraafplaats. Een particulier graf wordt uitgegeven voor een periode van 10 jaar en de uitgifte kan ook telkens weer worden verlengd. 

Algemene graven

Algemene graven zijn eenvoudige graven waarin meestal 3 personen van verschillende families worden begraven. De nabestaanden mogen een derde deel van het graf gebruiken voor een kleine gedenksteen. De graven worden op rij uitgegeven voor 10 jaar en kunnen daarna niet worden verlengd. De begraafplaats blijft eigenaar van de graven.

Islamitische graven

Het islamitisch deel op de begraafplaats is tot stand gekomen in overleg met de islamitische raad. Hier wordt volgens de regels van de islam begraven. Er is een gebedstafel en de overledenen worden richting de Ka’aba in Mekka begraven.

De graven zijn niet eeuwigdurend, maar worden ook uitgegeven per periodes van 10 jaar en de uitgifte kan telkens weer verlengd worden door de nabestaanden. Op het islamitisch gedeelte zijn ook algemene graven voor 10 jaar. Een deel van veld is ingericht voor het begraven van kinderen en foetussen.

Kinderveld

Zowel op het algemene deel als op het islamitisch deel is een eigen veld aangelegd voor kindergraven. Ieder kindje krijgt daar een eigen plekje wat door de ouders naar eigen idee kan worden ingericht. Het zijn allemaal kleinere algemene graven die worden uitgegeven voor 50 jaar. Het is een algemeen graf omdat ze niet verlengd kunnen worden.

Daarnaast zijn er ook grafjes voor het begraven van een foetus tot 24 weken. Dit zijn ook algemene graven, waar plek is voor 4 foetussen van verschillende families. Ze worden wel naast elkaar begraven zodat iedere foetus een eigen hoek van het graf heeft. Deze grafjes worden uitgegeven voor 10 jaar.

Urnentuin

In de urnentuin is plek voor urnengraven. Een urnengraf is een particulier graf waarin ruimte is om 4 urnen of asbussen te plaatsen. De asbussen kunnen zowel ondergronds of bovengronds worden geplaatst. Voor op het graf zorgt u zelf voor een sierurn om de as in te plaatsen. Ondergronds kunt u kiezen om de as in een kunststof keldertje te plaatsen of gewoon in het zand. Het graf van 1 bij 1 meter kunt u verder naar eigen idee inrichten met beplanting of een grafmonument. Een urnengraf kunt u huren voor een periode van 5 jaar of 10 jaar en kan ook telkens weer worden verlengd.

Urnenzuil

Centraal gelegen op begraafplaats, midden in de urnentuin staan de urnenzuilen. In de zuilen zijn nissen waarin ruimte is voor de as van 2 asbussen. De nissen worden afgesloten met een marmeren gedenkplaat waarop u zelf een persoonlijke tekst kunt laten plaatsen door een steenhouwer. Een plek in de urnenzuil wordt verhuurd voor 5 of 10 jaar en kan ook telkens weer worden verlengd.

Urnenvijver

Voor de aula van de begraafplaats ligt de urnenvijver. Een mooi ontworpen vijver waarin waterlelies van keramiek zijn geplaatst. In elke lelie is plek voor de as van een overledene, de namen van de overledenen zijn te vinden op het gedenkbord met naamplaatjes bij de vijver. Een plek in de lelie kan worden gehuurd voor 5 of 10 jaar en kan ook telkens weer worden verlengd. Wanneer een asbestemming wordt opgezegd kunnen de nabestaanden de as komen ophalen. Anders wordt de as verstrooid op het strooiveld van de begraafplaats.

Strooiveld

Voor het uitstrooien van as van een dierbare is op Akendam een strooiveld. Het veld ligt op centrale plek tussen het crematorium en de aula van de begraafplaats.

Gedenkboom

Op het strooiveld staat een gedenkboom van cortenstaal. Het is een mooi monument, stijlvol en trots, die net als een echte boom geworteld is in de aarde. Aan de takken worden metalen blaadjes bevestigd waarin een naam, geboorte- en sterfdatum wordt gegraveerd. Een mooie manier om uw dierbare te herdenken. Een gedenkblad is voor iedereen te bestellen bij de administratie van de begraafplaatsen.

Sterretjesveld

Op begraafplaats Akendam is een afgeschermd hofje omringd door kastanjebomen. Midden in het hofje staat een kleine gedenkboom voor sterrenkindertjes: overleden of te vroeg geboren kinderen. In de gedenkboom worden doorzichtige gekleurde blaadjes gehangen met de naam van een sterrenkind. De gedachte is dat de namen van de sterrenkindertjes op deze manier voortleven. 

Ontvangst

In de koffiekamer van het naastgelegen crematorium is gelegenheid voor ontvangst met koffie.

Aula

Beeldbepalend voor Akendam is de ronde aula aan het eind van de oprijlaan. Het gebouw dateert uit 1936 en is ontworpen door architect G. Friedhoff. Hij heeft zich laten inspireren door Bornholmse rondkerken, een Scandinavisch bouwtype uit de 12e eeuw. De aula is sinds 1999 een rijksmonument. De ronde vorm maakt van de aula een bijzondere ruimte. In de aula kan de uitvaartdienst worden gehouden. In het gebouw is ook een familieruimte.

Adres

Vergierdeweg 273
2026 BJ Haarlem

Openingstijden

Van 1 maart tot 1 november van 8.00 tot 21.00 uur.
Van 1 november tot 1 maart van 8.00 tot 18.00 uur.

Impressie