Begraafplaats Akendam

Begraafplaats Akendam ligt aan de Vergierdeweg en is aangelegd ter uitbreiding van begraafplaats Kleverlaan. De begraafplaats is landelijk gelegen en vernoemd naar de voormalige hofstede Akendam. Het park is ingericht met veel groen, er staan zeker 800 bomen, er zijn verschillende waterpartijen en mooi aangelegde wandelpaden. Daartussen liggen de graven in een overzichtelijk patroon.

Mogelijkheden

Begraven

Op Akendam zijn verschillende manieren van begraven mogelijk. Er zijn de particuliere graven, de algemene graven, een kinderveld, een islamitisch deel, een strooiveld en een urnentuin.

Kinderveld

Zowel op het algemene deel als op het islamitisch deel is een eigen veld aangelegd voor kindergraven.

Islamitisch veld

Het islamitisch deel op de begraafplaats Akendam is tot stand gekomen in overleg met de islamitische raad. Hier wordt volgens de regels van de islam begraven. Er is een gebedstafel en de overledenen worden richting de Ka’aba in Mekka begraven.

Asbestemming

Op Akendam is een speciaal gedeelte voor het plaatsen van urnen. In deze urnentuin zijn urnengraven en staan enkele urnenzuilen. Een bijzondere manier van asbestemming is de vijver voor de aula waar in keramieke waterlelies de as kan worden geborgen.

Strooiveld

Voor het uitstrooien van as van een dierbare is op Akendam een strooiveld.

Gedenkboom

Op het strooiveld staat een gedenkboom met koperen gedenkblaadjes. Nabestaanden kunnen bij de administratie een blaadje met de naam van de overledene bestellen.

Ontvangst

In de koffiekamer van het naastgelegen crematorium is gelegenheid voor ontvangst met koffie.

Aula

Beeldbepalend voor Akendam is de ronde aula aan het eind van de oprijlaan. Het gebouw dateert uit 1936 en is ontworpen door architect G. Friedhoff. Hij heeft zich laten inspireren door Bornholmse rondkerken, een Scandinavisch bouwtype uit de 12e eeuw. De aula is sinds 1999 een rijksmonument. De ronde vorm maakt van de aula een bijzondere ruimte. In de aula kan de uitvaartdienst worden gehouden. In het gebouw is ook een familieruimte.

Aula Akendam met urnenvijver

Adres

Vergierdeweg 273
2026 BJ Haarlem

Openingstijden

Van 1 maart tot 1 november van 8.00 tot 21.00 uur.
Van 1 november tot 1 maart van 8.00 tot 18.00 uur.

Impressie