Begraafplaats St. Jozef

Haarlems meest noordelijke begraafplaats is St. Jozef. Deze rooms-katholieke begraafplaats aan de Vergierdeweg heeft een eigen kapel. St. Jozef is aangelegd in 1958. Het park is landelijk gelegen met uitzicht op de weilanden en de Spaarndammerdijk. De strakke indeling van het park maakt de uitstraling sober en overzichtelijk. De bomen zijn geplant in strakke rijen, verbonden door hagen, kleurige beplanting en grasvelden.

Kapel

Aan het eind van de oprijlaan staat een kapel waar een uitvaartdienst worden gehouden. De kapel (1959) is gebouwd in de stijl van de Bossche School. Kenmerkend voor deze stijl zijn de hoge ramen, het boogvormig voorportaal met zuilenrij en het gebruik van materialen als beton, baksteen en hout. Van binnen is de ruimte licht, sfeervol en intiem.

Mogelijkheden

Begraven

Op St. Jozef zijn verschillende manieren van begraven mogelijk. Er zijn particuliere graven, algemene graven, een kinderveld, een strooiveld en een urnentuin.

Bovengronds begraven

In Zuid-Europese landen wordt het al veel langer gedaan; bovengronds begraven. Deze voor Nederland nieuwe vorm van 'bijzetten' is ook mogelijk op St. Jozef.

Kinderveld

Links van de kapel is een eigen veld aangelegd voor kindergraven.

Strooiveld

Voor het uitstrooien van as van een dierbare is op St. Jozef  achter de kapel een strooiveld. Vanaf het strooiveld zijn er prachtige doorkijkjes naar de naastgelegen weilanden van het oude Schoten

Urnenveld

Op St.Jozef is een urnenveld aangelegd. Hier kan de as van de overledene worden geplaatst in een urnengraf.

Ontvangst

In de koffiekamer van het naastgelegen crematorium is gelegenheid voor ontvangst met koffie.

Adres

Vergierdeweg 456
2026 BJ Haarlem

Openingstijden

Begraafplaats Akendam is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur (’s zomers tot 21:00 uur).

Impressie