Proef voorrangsregeling zorg- en onderwijspersoneel

Bijgewerkt tot en met 26 maart 2024
Status: Uitvoering

Mensen die werken in de zorg, het onderwijs of de kinderopvang kunnen vanaf 1 juli 2023 voorrang krijgen op een huurwoning. We starten daarvoor een proef met 40 woningen. Haarlem heeft een tekort aan mensen in deze beroepen. Dat komt ook doordat er te weinig woningen voor hen zijn.

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem Noord

Wat u moet weten

  • De proef start met 20 middeldure huurwoningen
  • De proef duurt 2 jaar. Daarna gaan we evalueren
  • In 2025 komen er 20 jongerenwoningen bij met een sociale huurprijs

Waarom we dit doen

We willen dat mensen die in Haarlem een baan in de zorg of het onderwijs hebben, hier makkelijker aan een woning kunnen komen. In onze regio Zuid-Kennemerland en de IJmond is een groter tekort aan zorg- en onderwijsmedewerkers dan gemiddeld in Nederland. Haarlem heeft daarom al sinds 2018 maatregelen om daar iets aan te doen. 1 maatregel is bijvoorbeeld het omscholen van mensen in de bijstand naar een baan in de zorg of het onderwijs. We onderzoeken ook of er in betaalde parkeerzones maatwerk kan komen voor leerkrachten. De proef is een aanvulling op die maatregelen. 

Wat we gaan doen

De regeling duurt 2 jaar en is voor mensen die al in de zorg of het onderwijs werken in Haarlem, maar nu nog buiten de regio wonen. De regeling is ook voor medewerkers die starten op de woningmarkt.

Planning

Planning

1 juli 2023

Voltooid
Voltooid

start proef

midden 2024

Todo
Todo

evaluatie proef

1 juli 2025

Todo
Todo

einde proef

2025

Todo
Todo

start proef woningen voor jongeren

Contact

Emma Adriaansz, adviseur wonen 
14 023
wonen@haarlem.nl