Rijbewijs aanvragen

Algemeen

Een eerste rijbewijs aanvragen doet u in de publiekshal. Hiervoor maakt u een afspraak. U kunt van 1 mei tot 1 september ook zonder afspraak naar de publiekshal komen. Dit is mogelijk op werkdagen van 9.00 tot 11.00 uur. Houdt u wel rekening met een wachttijd. U betaalt het rijbewijs bij het aanvragen. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Meenemen

  • 1 pasfoto in kleur. Let op pasfoto-eisen
  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart)
  • Bij een rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar: begeleiderspas

Wat u moet weten

Snel nodig

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 12.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Als je 16,5 jaar bent kun je starten met een rijopleiding en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mag je ook het praktijkexamen doen. Als je voor het examen slaagt en het rijbewijs in je bezit hebt mag je tot je 18e jaar alleen onder begeleiding van een coach autorijden.

Rijden voor je 18e verjaardag (CBR)

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Hebt u een geldig buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland, dan kunt u uw rijbewijs in sommige situaties omwisselen. Check bij de RDW of dit mogelijk is en welke documenten u hiervoor nodig hebt. Daarna maakt u een afspraak bij de gemeente.

Extra categorie

U vraagt een nieuw rijbewijs aan als u een extra categorie hebt behaald.

Kosten

  • Rijbewijs aanvragen of verlengen: € 51,11
  • Extra kosten spoedaanvraag: € 39,65
  • Omwisseling buitenlands rijbewijs: € 51,11