Botulisme Schotersingel

Schotersingel

In de Schotersingel (tussen de Noorderbrug en de Kennemerbrug) zijn dode eenden aangetroffen. Na onderzoek blijkt het om botulisme te gaan. Botulisme is een ernstige ziekte die vooral voorkomt bij vogels en vissen.

Ondanks dat de ziekte bij mensen bijna niet voorkomt, is besmetting wel mogelijk door contact met zieke dieren. Het is daarom verstandig om de dieren niet aan te raken. Bij de Schotersingel zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Bacterie

De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en komt met name in de zomer voor in stilstaand, ondiep water met een temperatuur boven de 20 graden. Botulisme veroorzaakt verlamming en leidt vaak tot sterfte bij vogels en vissen. De zieke dieren zijn te herkennen aan hun traagheid. Ze leggen korte afstanden af en bewegen bijna niet.

Botulisme is zeer besmettelijk en verspreidt zich snel als vogels dicht bij elkaar komen. Voer watervogels, zoals eenden, daarom niet als het buiten warmer is dan 20 graden. Gooi ook geen voedsel in het water. Het voedsel neemt zuurstof op, waardoor er minder zuurstof in het water zit. De bacterie die botulisme veroorzaakt, plant zich sneller voort in water waar weinig zuurstof in zit.

Melden

Ziet u op een andere plek dode of zieke vogels of vissen in het water? Neem dan contact op met Spaarnelanden. Bel 023 751 72 00 of mail naar info@spaarnelanden.nl

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief