DeBesparingsKit
De gemeente zoekt zoveel mogelijk samenwerking met Haarlemse bedrijven: goed voor het bedrijfsleven, korte vervoerslijnen en minder CO2-uitstoot. Zo werken we met lokale ondernemers samen om Haarlemmers te helpen hun huis duurzamer te maken.
Op het MAAK-terrein in de Waarderpolder zit het bedrijf van de Spaarndamse broers Niels en Steven Bönker. Ze runnen een webshop met bespaarboxen, energiebesparende producten, ledlampen en smart gadgets. Met hun bedrijf DeBesparingskit.nl willen ze het makkelijk maken om energie te besparen. Het familiebedrijf begon in een garagebox maar groeide daar al snel uit. Jongere broer Steven sloot al snel aan en ook collega Lotte is al sinds de start betrokken. Iedere week gaan er nu zo’n 200 tot 300 pakketten de deur uit.
Meer lokaal kun je het niet krijgen
De gemeente is altijd op zoek naar lokale partners en bedrijven om mee samen te werken. Zo kwam projectleider energiebesparing Hanno Takens bij DeBesparingsKit terecht: “Een Haarlemse startup die boxen met besparingsproducten kon leveren. Daar waren we net naar op zoek.” Kort daarna deelden de broers de eerste honderd pakketten uit tijdens het Herfstevenement in de Haarlemmer Kweektuin. Steven: “We werken samen met Spaarne Werkt waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onze voorgesorteerde pakketten samenstellen. In 2021 heeft Spaarne Werkt zo’n 1.500 boxen samengesteld voor Haarlemmers en Heemstedenaren.” Hanno: “En nu werken we samen aan de actie met een waardebon van 100 euro voor energiebesparende producten in Spaarndam-West. Daar zijn meerdere Haarlemse bedrijven bij betrokken. Spaarne Werkt verstuurt de brieven, DeBesparingsKit.nl maakt de boxen die worden bezorgd door de Haarlemse Hurby met elektrische wagentjes. Meer lokaal kun je het bijna niet krijgen.” Steven: “En het is ook nog eens een actie in ons eigen dorp!”
Samenwerken met buren bij MAAK
Inmiddels zit het bedrijf op het MAAK-terrein. Niels: “We konden ons helemaal vinden in de visie van MAAK: ‘Een thuis voor iedereen die toekomstbestendig wil ontwikkelen, leren en maken.’ Op het terrein bouwden we circulair een werkruimte met gebruikte zeecontainers, stellingen en werkbanken. We pakken hier zelf de pakketten in.” Steven: “Onze kast, tafel en keuken zijn gemaakt door MAAK’er David van Veldtwerk. Met Fietskoeriers Haarlem hebben we een landelijke dekking. De pakketten worden meerdere malen per week opgehaald en vaak al binnen drie dagen door het hele land bezorgd. Bij Meuwissen Gerritsen bestellen we isolatiefolie. Inmiddels produceren ze zelfs rollen op maat voor ons. Vanaf het begin hebben we allemaal korte lijnen met onze buren van MAAK. We werken zo lokaal mogelijk.”
Bezoek MAAK met SMAAK
Bij MAAK Haarlem vindt u innovatieve en circulaire maakbedrijven. Er is een webwinkel waar Haarlemmers producten kunnen kopen die door de ondernemers zijn gemaakt. Nieuwsgierig? Bezoek MAAK in het voormalige pand van Spaarnelanden aan de Oudeweg 91-95. Voor koffie of lunch kunt u bij restaurant SMAAK Haarlem terecht waar jongeren met een verstandelijke beperking voor u koken. Op het terrein vindt u ook DeBesparingsKit.nl.
Haarlem doet duurzaam
Haarlem doet duurzaam is het podium voor alle Haarlemmers die meewerken aan het verduurzamen van onze stad. Heeft uw bedrijf, initiatief of organisatie ook een goed idee om van Haarlem een duurzame, groene en circulaire stad te maken? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@haarlem.nl.