Innovatieprijs

Heb je een idee voor een vernieuwend product of innovatieve dienst dat de circulariteit in de stad flink kan stimuleren? Doe mee met de Haarlem Innovatieprijs en maak kans op € 25.000. Een mooie kans als inwoner of (toekomstige) ondernemer uit Haarlem om je idee of onderneming tot leven te brengen. De geldprijs wordt uitgereikt in 4 categorieën: bouw, voedsel, textiel en consumptiegoederen. Doe je mee?

Inschrijving gesloten

De inschrijving is inmiddels gesloten. Er zijn veel goede ideeën ingediend, maar liefst 56 inzendingen. De 1e selectie van 20 deelnemers is gemaakt. Deze deelnemers hebben bericht ontvangen en gaan hun idee verder uitwerken tijdens de 3-daagse Innovatieweek. De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking is op 8 november 2024. Meer informatie vind je op de website Haarlem Innovatieprijs.

Toekomstbestendige, circulaire stad

Hoe kunnen we van Haarlem een toekomstbestendige, circulaire stad maken? Als we meer grondstoffen gebruiken dan de natuur kan produceren en er meer afvalstoffen zijn dan de natuur voor ons kan verwerken, dan brengen we onze economie, leven en gezondheid in gevaar. Daarom is hergebruik van producten en materialen, minder afval produceren en innoveren steeds belangrijker.

Creatieve stad van toegepaste innovatie

In 2022 is Haarlem uitgeroepen tot meest innovatieve stad van Europa, hiervoor hebben we de EISMEA prijs gewonnen. We zijn dé creatieve stad van toegepaste innovatie. Een stad waar je wordt uitgenodigd om te experimenteren, innovatie te testen en op te schalen. We werken samen met bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke opgaven voor de lange termijn. Maar we kunnen dit niet alleen, we vragen graag jouw hulp.

Jouw idee kan helpen

Met jouw idee maak je niet alleen kans op de Haarlem Innovatieprijs, maar kun je ook echt het verschil maken. De innovatieve ideeën moeten passen in 1 van de 4 categorieën, gebaseerd op het actieprogramma Circulaire Economie van de gemeente Haarlem. Dit programma laat zien wat er nodig is om in 2040 een circulaire stad te zijn. Hoe beter jouw voorstel daarop aansluit, hoe meer kans je maakt. 

De 4 categorieën

Bouw

Wereldwijd is de bouwsector verantwoordelijk voor 10 procent van de CO2-uitstoot. Onze gebouwen bestaan grotendeels nog uit fossiele materialen, zoals steen, beton, cement en staal. Het gebruik daarvan moet omlaag. Het uit de grond halen, bewerken en het transport van deze materialen hebben namelijk een groot effect op onze leefomgeving. Om te zorgen voor een schone, veilige leefomgeving voor toekomstige generaties, moeten hergebruik en losmaakbaarheid van materialen de nieuwe norm worden.

We zijn op zoek naar ideeën voor vernieuwende bouwproducten en -methoden om onze stad op een duurzame manier te (ver)bouwen. Denk aan het gebruik maken van circulaire materialen, hergebruik van materialen, biobased grondstoffen en het toepassen van nieuwe manieren van bouwen.

Voedsel

Gemiddeld 70% van ons eten in de koelkast komt uit andere delen van de wereld. Nog eens 9% van het eten dat we kopen in de supermarkt gooien we weg. Tegelijkertijd komt een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door onze voedselsystemen. Daar kunnen we wat aan doen door zorgvuldiger om te gaan met de manier waarop we voedsel produceren en consumeren. Zo kan je meer lokaal produceren en consumeren, je menu plantaardiger maken en voedselverspilling verminderen.

We zijn op zoek naar innovaties die de toekomst van voedseldistributie en -consumptie verbeteren. Denk daarbij aan projecten die zorgen voor een duurzamere, gezondere, plantaardige en eerlijkere voedselketen in onze stad. Maar ook aan projecten die voedselverspilling tegengaan en het toepassen van stadslandbouw in onze stedelijke omgeving.  

Textiel (kleding)

Een overvolle kledingkast, maar niks om aan te trekken. Maar liefst 40% van de wereldwijd geproduceerde kleding, wordt ongedragen weggegooid. Hoe kunnen we zorgen dat we de kostbare grondstoffen waar we kleding van maken beter gebruiken? Zo wordt bijvoorbeeld voor het maken van een spijkerbroek 8.000 liter water gebruikt. Het groeiende gebruik van land, water, energie en chemicaliën maakt de textielindustrie wereldwijd tot 1 van de meest vervuilende industrieën. In Haarlem belandt nog steeds 72% van het textiel bij het restafval. We werken hard aan een circulaire textielketen waar textiel (inclusief kleding en vezels) hoogwaardig wordt (her)gebruikt. 

We zijn op zoek naar duurzame initiatieven die lokaal hergebruik en reparatie van materialen stimuleren of de levensduur van kleding verlengen. 

Consumptiegoederen (spullen en apparaten)

Gemiddeld hebben we 130 elektrische apparaten in huis, 20% daarvan gebruiken we nooit. Consumptiegoederen zijn alle spullen die we produceren en gebruiken, zoals elektronica, gereedschap en huishoudelijke apparaten. We kopen met z’n allen steeds meer producten die minder lang meegaan. Dat zorgt niet alleen voor meer afvalproblemen, maar ook voor ongezonde lucht en slechte bodem- en waterkwaliteit. In een circulaire economie gaan spullen lang mee, zijn ze herbruikbaar en te repareren.  

We zijn op zoek naar innovatieve ideeën die ervoor zorgen dat we langer met onze spullen kunnen doen. Bijvoorbeeld initiatieven die reparatie, hergebruik of recyclen makkelijker maken. Zo kunnen spullen opnieuw verkocht of gebruikt worden.

EISMEA-prijs

In 2022 won gemeente Haarlem de EISMEA prijs, daarmee kregen we de titel ‘meest innovatieve stad’ van Europa. Dit is een prijs vanuit de Europese Commissie, het uitvoerende orgaan van de Europese Unie. De EISMEA prijs is voor de stad, inwoners, ondernemers en wie mee wil doen om innovatie (nog meer) te stimuleren. Een onderdeel hiervan is deze wedstrijd, de Haarlem Innovatieprijs.