Circulaire stad

Uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat 70% van alle CO2-uitstoot het gevolg is van het winnen en verwerken van onze grondstoffen die nodig zijn voor producten die we dagelijks gebruiken. Dat kan en moet anders. Met de Routekaart Duurzaamheid zijn de doelstellingen bepaald hoe Haarlem in 2040 een circulaire stad wordt.

Het is dus noodzakelijk dat producten en materialen herbruikbaar zijn en dat we geen afval creëren. Dit betekent dat we andere, duurzame keuzes moeten maken. De gemeente zorgt voor duurzame inkoop en het duurzaam gebruik van materialen in de openbare ruimte. Haarlemmers kunnen een bijdrage leveren door zelf ook bewuste keuzes te maken. Bijvoorbeeld op het gebied van voedsel en textiel.

Consuminderen

De CO2-uitstoot van de gemiddelde Haarlemmer door consumptie is ongeveer 60%. Dat is ontzettend veel. Dat kan en moet anders. Dat kun je doen door bewust te consumeren en alleen iets te kopen wanneer je het nodig hebt. Het kopen van nieuwe spullen heeft namelijk de grootste impact op klimaatverandering.

  • Wil je weten hoe jij jouw impact op het milieu kunt veranderen? Doe de test op www.mijnverborgenimpact.nl. Zo weet je waar jij het beste mee aan de slag kunt.
  • Bekijk de Mama Gaia talkshow van 15 maart 2022 over consuminderen.

Voedsel

  • Wanneer je als volwassene een week geen vlees en zuivel eet, bespaar je: 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel. Probeer ook zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden te eten.
  • Op www.samentegenvoedselverspilling.nl vind je allerlei tips en challenges.
  • Koop eens producten met de datum van vandaag. Zeker als je die dezelfde dag gebruikt.
  • Download de TooGoodToGo-app, waarmee je voordelig een Magic Box bestelt bij een winkel in de buurt met producten die ze anders moeten weggooien. 

Textiel

  • Gooi een kledingstuk niet meteen weg als het stuk is, maar laat het maken.
  • Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit of shop in tweedehandswinkels.
  • Ruil kleding met vrienden of doe mee aan een kledingruil.
  • Kijk ook eens waar een kledingstuk van gemaakt is. Zo zijn lyocell, tencel en modal erg duurzame materialen. Bio katoen is een stuk minder schadelijk voor werknemers, maar nog steeds erg belastend voor het milieu.

Heb je een initiatief dat aansluit op de thema’s voedsel of textiel? Neem dan contact op via circulair@haarlem.nl.

Samenwerkingen

Initiatieven Voedsel

intiatieven voedsel

Haarlem werkt aan het verduurzamen van ons voedselsysteem. Onder andere door het stimuleren van duurzame en gezonde voedselkeuzes, minder afval, meer lokaal kopen en het verminderen van voedselverspilling. Benieuwd naar onze initiatieven?

Meer over voedsel

Initiatieven Textiel

textiel jas

De kledingindustrie is op de olie-industrie na de meest vervuilende ter wereld. In Haarlem gooien we ieder jaar 1 miljoen kilo kleding weg. Benieuwd wat Haarlem doet op het gebied van verduurzaming binnen mode en textiel?

Lees meer

CO2-prestatieladder

CO2-Prestatieladder

co2 prestatieladder.

De gemeente zet duidelijke stappen om de CO2-uitstoot van de eigen organisatie te verminderen.

Meer over CO2-Prestatieladder