Dwars door het groen in Haarlem centrum

Middenin het centrum van Haarlem vind je natuur. Zelfs zoveel dat Yorick Coolen (26) er het boek Natuurlijk Haarlem over schreef. Samen met de gemeente maakte hij ook een podcast, waarin hij u meeneemt langs 10 bekende en verborgen groene plekken. De audiotour Natuurlijk Haarlem is te vinden via de podcast-apps van Apple en Android en via Spotify.

Yorick vertelt over het nut van de Haarlemse stadsnatuur en over de historie van de stad. Daarnaast legt hij uit wat Haarlemmers in hun eigen omgeving kunnen doen zodat het ook over dertig jaar nog mogelijk is om fijn in Haarlem te wonen. “Ik ben altijd al met natuur en cultuur bezig geweest. Dat ik biologie ging studeren en er over ging schrijven was dus eigenlijk een logisch gevolg. Mijn vader heeft de stukjes die ik voor de Haarlemse Stadsglossy schreef over stadsnatuur stiekem naar een uitgever gestuurd. En zo is het boek Natuurlijk Haarlem  geboren,” vertelt Yorick. “Het boek gaat vooral over de natuur. In de podcast, die eigenlijk een audiotour door het centrum is, vertel ik ook over het veranderende klimaat. En hoe we de gevolgen daarvan, zoals hitte, droogte en pittige regenbuien, met groen in de stad beheersbaar kunnen houden.”

Wijgaardtuin in Haarlem

Verborgen stadstuin

“De rijkste natuur in Haarlem vind je buiten het centrum van de stad. Toen de gemeente vroeg of ik een audiotour wilde maken, ging ik op zoek naar het groen in de binnenstad. Superleuk, want zo ontdekte ik bijvoorbeeld de Wijngaardtuin. Dat is een bijzondere stadstuin, verscholen achter de Jansstraat. Haarlem kent een aantal grote stadsparken, zoals de Bolwerken, het Kenaupark en de Hout. Maar we hebben juist meer  van dit soort kleine parken nodig; een beetje zoals de pocket parks die je veel ziet in Zuid-Europese steden. De zomers worden hier namelijk ook steeds heter en een stad zonder groen is dan geen prettige plek. Denk maar aan afgelopen zomer. Ergens in augustus moest ik midden op dag vanaf het station naar het centrum lopen. Nou, de Kruisweg was echt niet te doen! Groen koelt, het is mooi en het trekt ook nog eens insecten en andere beestjes aan.”

Yorick Coole
Foto door Jurriaan Hoefsmit

Laat de tuin verwilderen

“Of Haarlemmers oog hebben voor groen? Nou, als je sommige tuinen ziet dan lijkt het er niet erg op. Mensen denken dat ze geen groene vingers hebben of ze zien op tegen het onderhoud. In plaats van al die tegels in je tuin kun beter voor groen kiezen en het een beetje laten verwilderen. Net zo weinig onderhoud als wanneer je tegels hebt, maar het is beter voor de natuur en het klimaat. En, ook niet onbelangrijk, leuk voor jezelf om naar te kijken. Je kunt ook je buitenmuur laten begroeien. Dat is net zo nuttig. Als je daar een mooi voorbeeld van wilt zien, loop dan eens door de Nieuwe Kruisstraat of de Groendaalsteeg.”

Historisch groen

In de audiotour vertelt Yorick ook over bijzondere historische feitjes van Haarlem. “Tijdens mijn onderzoek kwam ik er achter waar de Haarlemse Hortus lag, namelijk aan het Prinsenhof, waar ik nota bene naast op school zat! Achter de beuk die middenin de tuin staat, zie je de Vredestempel. De hortus is een paar keer verhuisd, maar deze tempel staat er al sinds 1648. Hij is gebouwd ter ere van het einde van de Tachtigjarige Oorlog. De tempel staat bovenop de Haarlemse Beek, die vroeger door de stad liep. Zonde dat de Haarlemse Beek is dichtgegooid, want regenwater wordt door alle verharding die er voor in de plaats kwam minder makkelijk afgevoerd. De voorspelling is dat we steeds meer enorme regenbuien krijgen, wat natuurlijk kan leiden tot wateroverlast. Wat daar tegen kan helpen is, inderdaad, meer groen in de stad! Als je tegels vervangt door groen  wordt het hemelwater opgenomen door de bodem en hoeft het niet te worden afgevoerd via het riool.”

Volg de audiotour Natuurlijk Haarlem

Wilt u Haarlem ook eens op uw gemak door een groene bril bekijken? De audiotour Natuurlijk Haarlem is te vinden via de podcast-apps van Apple en Android en via Spotify.