‘Elke maand 10.000 maaltijden aan gered voedsel opgehaald’

Wereldwijd gooien we nog steeds een derde van al het voedsel dat we verbouwen weg. ‘Zo zonde’, aldus Dieuwertje Almeida van Haarlem Food Future (HFF). De stichting zet zich al enkele jaren in om de voedselverspilling in de stad te verminderen.

‘We redden voedsel dat anders bij supermarkten de container ingaat en brengen dat naar verschillende buurthuizen. Vóór corona zaten we op 4.000 geredde maaltijden per maand, nu zijn dat er ruim 10.000. Samen kunnen we de impact in Haarlem nog veel groter maken!’

Elke dag van de week - behalve op zondag – halen 12 vrijwillige voedselredders kratten vol eten en drinken op bij verschillende supermarkten in Haarlem en omstreken. Met hun herkenbare HFF-hesjes zijn ze inmiddels een vertrouwd gezicht. Dieuwertje: ’s ochtends vroeg gaan de kratten naar buurtbestemmingen als Hof van Eden en Ecosol, waar ze er gezamenlijk mee koken. In buurthuizen zoals De Tulp en Pluspunt verdelen ze de inhoud onder mensen die het goed kunnen gebruiken. In totaal helpen we nu 10 buurthuizen.”

gered voedsel

Krat vol kruidenboter

“De inhoud van de kratten wisselt enorm. Soms is het een half krat kruidenboter, brood van gister en veel sinaasappels. Een andere keer zijn het aardappels en bloemkool. Als groente iets gebutst is of er mist een aardappel uit een zak, dan gaat het al uit de schappen. Maar daar zijn ze in de buurthuizen juist erg blij mee; daar kook je een fijne maaltijd van.” 

Gered voedsel verbindt

Dieuwertje vertelt dat met de komst van de Oekraïense vluchtelingen het voedsel redden een nieuwe impuls kreeg. “We wilden graag wat voor hen betekenen. Al snel werkten verschillende supermarkten mee en konden we 2 keer per week prima Tenminste Houdbaar Tot (THT) voedsel brengen naar de Oekraïense stichting Rasom. Vanuit het souterrain onder de voormalige V&D in de binnenstad komt op zaterdagochtend de geur van zelfgemaakte soep je al tegemoet. Ook in het Badhuis in de Leidsebuurt zijn er vele lunches mee gemaakt. Mooi om te zien is dat gered voedsel mensen verbindt. Niet alleen de vluchtelingen, maar ook (oudere) mensen die eenzaam zijn of het niet zo breed hebben. Met een groepje koken of appeltaart eten van geredde appels brengt mensen samen. Zo versterken we de buurtfunctie!”

gered voedsel

Goed voor het klimaat

“Bovendien is het zo zonde van de CO2 om goed voedsel weg te gooien. Wereldwijd zorgt al het verspilde eten voor 8% van de totale uitstoot. Door mensen hier bewust van te maken en in beweging te krijgen, kan je zonder nieuwe technologie al snel veel goeds doen. Voedsel redden is voor mij een manier om bij te dragen aan de klimaaturgentie. Ik heb zo’n enorme behoefte om tegengas te geven.”

Samen met de gemeente

Met voedsel dat anders de container in gaat, helpt HFF dus intensief mee om het voedselsysteem in onze stad circulair te maken. “Daarvoor werken we nauw samen met de gemeente, waar dit ook hoog op de agenda staat. Zo zijn we via hen betrokken bij het Europese project Cities 2030 waar het verminderen van voedselverspilling een belangrijk thema is. Door subsidie kunnen we ons netwerk en daarmee de invloed nog veel groter maken. Dat er steeds meer supermarkten, sociale initiatieven en vrijwilligers aansluiten laat zien dat dit ook écht leeft in Haarlem. De komende jaren willen we dat positieve gevoel verder uitbreiden. Hoe gaaf zou het zijn als onze stad straks vooroploopt in het terugdringen van voedselverspilling.”

Ook jij kan meedoen

Nog steeds gooien we in Nederland jaarlijks zo’n 33 kilo voedsel weg per persoon. Om dit terug te dringen een paar tips:

  • Word voedselredder bij HFF. Aanmelden kan via info@haarlemfoodfuture.nl
  • Kijk in de supermarkt of je producten die dicht tegen de houdbaarheidsdatum zitten kunt kopen met 35% korting
  • Maak een boodschappenlijstje zodat je ook echt de producten koopt die je nodig hebt
  • Weeg rijst en/of pasta of ander voedsel tijdens het koken af per persoon. Zo houd je niets over
  • Ook handig: de Verspillingsvrijecoach app via samentegenvoedselverspilling.nl

 

Wil je meer weten over Haarlem Food Future of meehelpen? Kijk dan op haarlemfoodfuture.nl

Maaltijd maken met gered voedsel