Samenwerkingen en initiatieven Textiel

Algemeen

De kledingindustrie is op de olie-industrie na de meest vervuilende ter wereld. Ieder jaar komt er 35 miljard kilo aan kleding bij op de wereld, terwijl 40% daarvan ongedragen wordt weggegooid. In Haarlem gooien we ieder jaar 1 miljoen kilo kleding weg. Dat moet en kan anders.

Koplopergroep Duurzaam Textiel

De Koplopergroep Duurzaam Textiel is een groep Haarlemse ondernemers die samen met de gemeente het hele jaar door aandacht besteedt aan de verduurzaming binnen mode en textiel.

  • Dutch Sustainable Fashion Week: kleding maken kost veel water en energie. DSFW wil mensen daar op een positieve manier bewust van maken. De gemeente organiseert deze week verschillende activiteiten samen met Haarlemse ondernemers die zich inzetten voor duurzaam textiel, zoals een Green Fashion Tour, de Groene Textielroute, een avondvullend programma bij restaurant Mama Gaia en de podcast Haarlems duurzaam textiel.
  • Podcast Haarlems Duurzaam Textiel: deze podcast gaat over het verhaal achter duurzame mode en textiel. Haarlemmers vertellen het verhaal achter hun onderneming, waar je terecht kunt voor duurzame kledingstukken en welke verschillende mogelijkheden er zijn om de duurzame mode-industrie te ondersteunen.
  • Groene Textielroute: deze route komt langs Haarlemse ondernemers die duurzaam textiel verkopen.
  • Mama Gaia Talkshow: een avondvullende programma met modeshow van duurzame kledingcollecties van Haarlemse ondernemers. Er spreken verschillende gasten uit de mode-industrie; van ondernemer tot designer. 
  • Fashion Revolution Week: met de hashtag #whomademyclothes vragen consumenten aandacht voor de makers van hun kleding. Deze week is gestart in 2013 naar aanleiding van het instorten van de textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh.
textiel jas

MRA Duurzaamheid Top

Haarlem doet mee met de MRA Duurzaamheid Top. Een van de 5 ondertekende afspraken gaat over textiel. Haarlem zet zich in om meer textiel gescheiden in te zamelen en werkt met de regio aan de verbetering van de textielsortering en -verwerking.