Tegelwipactiedag

Algemeen

Haarlem kleurt groener. Op 13 april 2024 hebben inwoners van Haarlem hun mouwen opgestroopt om in hun eigen buurt mee te helpen om de stad te groener te maken. Onder het motto ‘tegels eruit, planten erin’ zetten vele vrijwilligers zich in om samen met de buurt aan de slag te gaan.

Waarom een tegelwipactiedag?

Het klimaat verandert snel. Ook in Haarlem merken we steeds meer van de gevolgen. We krijgen vaker te maken met extreme regenbuien. Maar we moeten ons ook voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte. Door slimme maatregelen te nemen kunnen we samen de stad aanpassen aan het veranderende klimaat.

Minder tegels en meer groen in de stad helpen om wateroverlast door heftige buien tegen te gaan. Het water kan zo sneller de grond in en er is meer plek voor planten om te groeien. 

Planten en bloemen trekken vogels, vlinders, bijen, egels en insecten aan en vergroten de biodiversiteit. Bomen zorgen voor verkoeling bij hitte. Een groene buurt draagt bij aan een leefbare stad.

Jonge jongen plant met zijn moeder bloemen in plaats van tegels
Foto door Ratio Design

NK Tegelwippen

Haarlem doet mee aan het NK Tegelwippen, een landelijke wedstrijd tussen gemeenten met als doel meer ruimte te maken voor groen. Alle tegels die op 13 april 2024 zijn ingeleverd tellen mee voor gemeente Haarlem in het eindklassement van het NK Tegelwippen. Door mee te doen aan deze wedstrijd willen wij inwoners helpen om hun eigen tuinen groener te maken.