WeCup: koffie to-go zonder afval

Ken jij de WeCup al? In steeds meer Haarlemse koffietentjes en andere horecazaken kom je deze statiegeld-koffiebekers tegen. Haarlem wil in 2040 circulair zijn. Het is noodzakelijk dat producten en materialen herbruikbaar zijn en dat we geen afval creëren. Met de WeCup, de 100% herbruikbare beker, voorkomen we veel zwerfaval.

Sinds maart kun je bij meer dan 20 horecazaken in de stad je koffie of thee ‘to go’ in een speciale WeCup meenemen. Een volledig recyclebare beker van recyclebaar plastic (polypropyleen), die in Nederland wordt gemaakt. Je betaalt 1 euro statiegeld voor de beker en eventueel 1,50 euro wanneer je een eigen deksel wil. Jody Koenders (42) is de initiatiefnemer van dit inruilsysteem: “Wanneer je de volgende keer weer een bakkie haalt bij een van de deelnemers, ruil je je beker om en hergebruik je jouw eigen deksel. Of je levert de beker in en dan krijg je het statiegeld terug. Na 3 keer koffie halen is de WeCup al 15% duurzamer dan z’n kartonnen concurrent.”

Berkhout_binnen bij_BarGast
Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid en Jody Koenders in bar Gast. Foto door Michel Campfens

Levensduur van 10 minuten

Voor Jody begon het WeCup-avontuur tijdens de coronapandemie. In oktober 2020 had hij net samen met compagnon Evan Schomaker de deuren van espressobar Gast geopend, om ze na 2 weken alweer te moeten sluiten. “In rap tempo moesten we omschakelen naar take away en dus hadden we bekers en andere producten nodig om dit voor elkaar te krijgen. Voor ons een onbekende wereld, maar wat zijn er veel aanbieders. Gigantisch. Wat ons wel het meest verbaasde was de hoge prijs voor de bekers die maar een levensduur hebben van zo’n 10 minuten. Zo zonde!”

Statiegeld op verpakkingsmateriaal

“Waar we ons ook aan stoorden waren de uitpuilende vuilnisbaken. Niet alleen bij ons, maar door de hele stad. Met als gevolg dat er steeds meer zwerfafval bijkwam. Dat moest toch anders én beter kunnen? Na onderzoek bleek dat er in het buitenland al meerdere grote en succesvolle initiatieven zijn met statiegeldbekers. In Duitsland gaan binnenkort alle wegwerpbekers in de ban en tankstations zijn daar bijvoorbeeld verplicht om herbruikbare verpakkingen aan te bieden. Ook in Nederland moet je over een jaar in koffiezaken verplicht betalen voor je take away-verpakking. Vergelijk het met de 20 cent voor een plastic tas in de supermarkt. Toch zijn er hier nog geen landelijke initiatieven voor statiegeldbekers. Met ons idee voor de WeCup loopt Haarlem dus voor de troepen uit!”

Geen zwervende koffiebekers meer

Jody heeft een plan gemaakt om van Haarlem de eerste wegwerpbeker-vrije stad van Nederland te maken. En om daarna heel Nederland te veroveren. “Ambitieus, maar zeker haalbaar! De gemeente was meteen enthousiast over WeCup en helpt mee door voor de eerste 20 deelnemende ondernemers de abonnementskosten te betalen. Dat aantal is inmiddels bereikt: van Stek in het uiterste noorden van de stad tot Kaffveen in de Gierstraat en van onze eigen bar Gast tot het Veerkwartier. We hopen dat steeds meer ondernemers meedoen en dat Haarlemmers het idee massaal omarmen. Vraag er zeker naar als je een bakkie bestelt. Want alleen samen kunnen we de wereld een stukje mooier kleuren!”

Wist je dat…

  • we in 2020 in Nederland zo’n 3 miljard kartonnen bekers met een kunststof coating hebben verbruikt?
  • het voorkomen en opruimen van zwerfafval in ons land jaarlijks meer dan 250 miljoen euro kost?
  • 1 WeCup zo’n 1000 wegwerpbekers vervangt?
  • je met de inzet van WeCup direct bijdraagt aan het verminderen van natuurlijke hulpbronnen, de CO2 uitstoot én zwerfafval? Goed bezig dus!

Kijk voor alle afhaaladresjes van de WeCup op www.wecup.nl.

Terug naar alle verhalen