Hybride warmtepomp

Algemeen

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. De pomp werkt samen met je cv-ketel op gas en is een aantrekkelijke tussenstap naar een aardgasvrij huis.

Pluspunten

Je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt aanzienlijk. Nog 2 pluspunten: je kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag. Hierdoor kun je je investering in een hybride warmtepomp in ongeveer 5 tot 6 jaar terugverdienen.

Hoe werkt de hybride warmtepomp?

  • De hybride warmtepomp werkt op stroom 
  • Je koppelt hem aan je cv-ketel 
  • De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis 
  • De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is 

Je kunt de warmtepomp aansluiten op je huidige cv-ketel of op een nieuwe ketel. Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in dak, gevel én vloer) en dubbel glas? Dan kun jij meteen aan de hybride warmtepomp.

Hoe ziet een hybride warmtepomp eruit?

In huis komt vlakbij de cv-ketel een klein kastje (30-30-60 cm) met een warmtewisselaar te hangen. Buiten komt een apparaat dat lijkt op een airco. Die kun je op allerlei plekken neerzetten; tegen de buitenmuur, op het platte dak van je woning of van je schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.

warmtepomp

Hybride kan al in een matig geïsoleerd huis

Voor een hybride warmtepomp moet je huis in elk geval matig geïsoleerd zijn. Je hebt bijvoorbeeld gewoon dubbel glas, spouwmuurisolatie en matige vloer- en dakisolatie (van 5-7 centimeter). Betere isolatie is natuurlijk prima: ook dan heeft een hybride warmtepomp zin. Is je huis goed tot zeer goed geïsoleerd? Dan kun je ook een volledige warmtepomp overwegen.

Hybride kan vaak met bestaande radiatoren

Een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. De vraag is of je bestaande radiatoren hiervoor geschikt zijn. In oudere huizen die zijn na-geïsoleerd is dat vaak wel het geval. Daar hebben de radiatoren een grote capaciteit, omdat ze zijn afgestemd op een huis zonder isolatie. Lees hoe je de geschiktheid van je radiatoren kunt checken.

Radiatorventilatoren

Krijg je het huis niet warm met een lage watertemperatuur, dan kun je de verwarming aanpassen of uitbreiden. Dat kan bijvoorbeeld met radiatorventilatoren, een extra radiator, grotere radiatoren of vloerverwarming. Het kopen van een radiator-ventilator (zoals SpeedComfort, Climate Booster en Heatfan) is een stuk goedkoper vergeleken met nieuwe radiatoren of convectoren in de woonkamer en keuken. Dit kost bij elkaar ongeveer € 2.500. Lees meer op Lage temperatuur verwarming (ltv).

Inspiratie opdoen?