Ik heb een eigen huis

Algemeen

Welk alternatief voor aardgas er ook komt, energie besparen is altijd een goed idee. Vooral isoleren, want voor alle opties geldt, dat onze vraag naar warmte omlaag moet. En wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken.

Wat zijn de oplossingen?

Hoe gaan we dan verwarmen, douchen en koken? Er zijn verschillende manieren om jouw huis en water te verwarmen. Dit kan via een aansluiting op een warmtenet, met elektrische of gecombineerde oplossingen (ook wel ‘hybride’ oplossingen genoemd), of door aardgas te vervangen door duurzaam biogas. Voor koken is inductie de meest logische oplossing.

Is je keuken aan vervanging toe?

Koken op elektra (inductie) is niet alleen een energiezuinige manier van koken, maar heeft ook veel voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is sneller, veiliger en makkelijker schoon te maken. 

Lees meer over koken op inductie.

Inductie

Is je cv aan vervanging toe?

Is je cv-ketel aan vervanging toe? Overweeg een warmtepomp

Je huis is nog niet aardgasvrij, maar je moet je cv-ketel vervangen. Wat kun je het beste kiezen? Gewoon een nieuwe cv-ketel op aardgas of zijn er duurzamere alternatieven? Met de huidige subsidieregeling scheelt de aanschaf van een warmtepomp niet veel in de kosten. Hiervoor is het wel nodig dat je huis goed geïsoleerd is. Je kunt ook kiezen voor een hybride cv-ketel. Vanaf 2026 wil de Rijksoverheid het zelfs verplicht stellen dat er alleen nog hybride cv-ketels worden verkocht.

Wil je zonnepanelen?

De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen flink gedaald. Steeds meer Haarlemmers kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Geen hoge energierekening meer, maar gewoon zelf stroom opwekken. Wil je ook zonnepanelen? Veel Haarlemse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Jouw dak ook?
Check het online op de Zonatlas.

Controleer ook of jouw woning geen monument is of valt onder beschermd stadsgezicht via:  Er gelden dan andere regels. Hier vind je het stappenplan zonnepanelen. Kom je er niet uit, neem dan contact met Peter Tromp,. 

Is jouw dak niet geschikt? Kijk dan of je bijvoorbeeld samen met je buren op het dak van een school bij jou in de buurt zonnepanelen kan plaatsen. Ga langs bij Kennemer Energie.

Bekijk de plannen in de wijk

Voor je ergens mee begint, check je natuurlijk eerst of er al plannen in jouw buurt zijn om van het aardgas af te gaan. Kijk of er een duurzaam bewonersinitiatief is. Zijn er nog geen plannen? Ook dan kun je ook zelf aan de slag.

Doe de check bij Verbeter je huis

Hoe maak ik mijn huis energiezuiniger en duurzamer? Ga naar Verbeter je huis en beantwoord de vragen. Zo ontdek je met welke verbeteringen jij je huis energiezuiniger en duurzamer maakt. Je ziet ook meteen wat het jou kost en oplevert.

Maak gebruik van verhuis- en verbouwmomenten

Als je toch gaat verbouwen, is de extra investering voor isolatiemaatregelen vaak lager. Bovendien heb je dan maar één keer het gedoe van een verbouwing. Maak gebruik van dit logische soort momenten om jouw huis voor te bereiden op aardgasvrij.

Bespaar op je energierekening

Bespaar energie in huis. Want wat je niet verbruikt, hoef je in te kopen of op te wekken.

  • Er zijn al heel wat mogelijkheden om aardgasvrij te wonen. Wil je je woning met lage temperatuur verwarmen, met bijvoorbeeld een warmtepomp of voorbereiden op met een warmtenet? Dan begint de voorbereiding met isoleren.Zonder  een zeer goed geïsoleerd huis,  krijg je het binnen met een lage temperatuurverwarming simpelweg niet goed warm.
  • Isolatie is de beste manier om energie te besparen. En je woont zo een stuk comfortabeler.. Je kunt kijken naar grote maatregelen als muur-, vloer- en dakisolatie en aanschaf van HR+++ glas. Deze maatregelen kun je financieren met een duurzaamheidslening. Ook zijn er subsidies vanuit de Rijksoverheid beschikbaar.
  • Je kunt ook kleine maatregelen nemen zoals het aanbrengen van radiatorfolie tochtstrips. etc.

Ondersteunende organisaties

  • Verbeter je huis
  • Het Duurzaam Bouwloket
  • Het Duurzaamheidsloket
  • Energiecoach
  • Milieu Centraal
  • Duurzaamheidslening
  • Energiesubsidiewijzer