Ik heb een eigen huis

Algemeen

Je huis isoleren is de beste manier om energie te besparen en je woont meteen een stuk comfortabeler. Bovendien is een goed geïsoleerd huis een voorwaarde om, op termijn, aardgasvrij te kunnen wonen.

Hoe begin je

Bekijk de plannen in de wijk

Voor je ergens mee begint, onderzoek dan of er al plannen in jouw buurt zijn,  waar je misschien wel bij aan kunt sluiten. Kijk of er een duurzaam bewonersinitiatief is en of er vanuit de gemeente al plannen zijn voor bijvoorbeeld een warmtenet.

Meten is weten

Wil je weten welk energielabel je huis nu heeft en welke maatregelen je zou kunnen nemen kijk dan op Energielabel.nl en doe de test op Verbeterjehuis.nl

Energiecoach

Je kunt beginnen met kleine maatregelen zoals het aanbrengen van bijvoorbeeld radiatorfolie of tochtstrips. Als je daar hulp bij nodig hebt vraag dan gratis bespaaradvies aan van de energiecoach van !Woon

Duurzaamheidslening

Je kunt ook kiezen voor grote maatregelen als muur-, vloer- en dakisolatie en aanschaf van HR+++ glas. In veel gevallen kun je gebruik maken van de Duurzaamheidslening Vanuit de Rijksoverheid is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) beschikbaar. 

Energieneutraal wonen

Als je woning goed geïsoleerd is (tenminste label C) kun je de stap naar energieneutraal wonen maken. Denk hierbij aan zonnepanelen in combinatie met een eigen warmtepomp of aansluiting op een van de warmtenetten die Haarlem gaat krijgen. Op Milieu Centraal vind je adviezen en tips. 

Isolatie en natuurbescherming

Als je je huis wilt isoleren heb je te maken met de Wet natuurbescherming. Daarin staat of en wat voor maatregelen je moet nemen om dieren (bijvoorbeeld vleermuizen) die zich in en om je huis kunnen bevinden te beschermen. Heel veel informatie vind je op Wet Natuurbescherming. Voor vergunningen en ontheffingen kun je terecht op het Omgevingsloket. Vragen kun je altijd sturen naar duurzaam@haarlem.nl 

Maak gebruik van verbouwmomenten

Maak gebruik van dit logische soort momenten om jouw huis voor te bereiden op aardgasvrij. 

  • Als je je keuken verbouwt kies dan meteen voor koken op inductie. Veiliger, zuiniger en toekomstgericht. Lees meer over Koken op inductie bij HIER.
  • Is je CV-ketel aan vervanging toe? Kijk dan naar een duurzaam alternatief. Met de Subsidie warmtepomp wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker.

Zonnepanelen

Veel Haarlemmers hebben al zonnepanelen op hun dak, maar er zijn nog heel wat daken over waar zonnepanelen op kunnen. Wil je zonnepanelen plaatsen op je dak? Dan is het goed om te weten dat je dit meestal zonder vergunning kan doen. Voor monumenten en woningen in een beschermd stadsgezicht gelden andere regels en heb je wel een vergunning nodig.  

Doe voor de zekerheid bij het Omgevingsloket de vergunningscheck. Met de Zonatlas kun je de opbrengst van je zonnedak berekenen. Klik je dak aan op de kaart en de rekentool komt tevoorschijn. 

Handige websites

Duurzaam Bouwloket

Het Duurzaam Bouwloket geeft informatie over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken. Je krijgt gratis en onafhankelijk advies en je vindt er lokale en regionale uitvoerders van duurzame maatregelen. Via hun woningplanner krijg je online maatwerkadvies over het verduurzamen van jouw woning.

Duurzaamheidsloket

Het Duurzaamheidsloket is een samenwerking tussen Gemeente Haarlem en een aantal duurzame organisaties. De medewerkers van het loket kunnen uw vragen beantwoorden over onder andere duurzaam bouwen, energie besparen, bewonersinitiatieven en financiering. Ze kunnen u ook doorverwijzen of koppelen aan een partner in hun netwerk. U kunt de medewerkers van het Duurzaamheidsloket bereiken via info@groeneraadhuis.nl

U kunt ook langsgaan: het Duurzaamheidsloket heeft iedere vrijdag inloopspreekuur van 13.00 tot 16.00 uur. U vindt hen in het Groene Raadhuis in het Kweekcafé in de Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9.

Leningen en subsidies

De kosten verdien je vaak terug via een lagere energierekening. Ook wordt je huis comfortabeler en stijgt de waarde er waarschijnlijk van. Maar je moet de aanschaf- en aanlegkosten wel eerst betalen. Hoe doe je dat? Is het slim om spaargeld te gebruiken of kun je beter een lening afsluiten? Maak gebruik van subsidies en acties: daarmee kun je je kosten flink omlaag brengen.

Milieu Centraal

Op Milieu Centraal vind je een overzicht van subsidiemogelijkheden.

Duurzaamheidslening

Met de duurzaamheidslening willen we  het voor huiseigenaren makkelijker maken om duurzame maatregelen te betalen. Denk aan zonnepanelen, raamisolatie, dakisolatie. Kijk voor meer informatie bij Duurzaamheidslening

Energiesubsidiewijzer

Controleer met de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen er in de gemeente Haarlem of de provincie zijn.

Subsidie warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Op Milieu Centraal lees je er meer over.

Subsidie zonneboilers

Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Het bedrag hangt af van het soort zonneboiler en ligt ongeveer tussen de € 600 en € 2.000. Met deze subsidie wordt duurzaam warm water nog aantrekkelijker. Op Milieu Centraal lees je er meer over.

Handige tips