Huis verduurzamen? Kijk hoe andere Haarlemmers dat deden

Haarlemmers Leo en Trudy de Kok voor hun verduurzaamde huis
Foto door Koen van der Lee

Steeds meer Haarlemmers besparen energie door hun huis te verduurzamen. Maar waar begin je? Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute vertellen Haarlemse huiseigenaren hoe zij het hebben aangepakt.

Op zaterdag 2 en zaterdag 9 november 2024 kunt u binnenkijken bij Haarlemmers die hun huis hebben verduurzaamd. Bijvoorbeeld bij Leo de Kok uit de Duvenvoordestraat. Hij woont met zijn vrouw Trudy in een woning die begin vorige eeuw is gebouwd, dus toen nog zonder spouwmuren of andere isolatie. Toch is het huis sinds 2019 aardgasvrij.

Leo en Trudy de Kok in de keuken van hun verduurzaamde huis
Leo en Trudy de Kok hebben hun gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat. Foto door Koen van der Lee

Leo de Kok: “Ik ben al langer bezig met duurzaamheid, dus door de jaren heen heb ik altijd wel gelet op mogelijkheden om te isoleren. Zo hebben we langs de buitenmuren voor en achter voorzetwanden geplaatst, met daarin 9 cm dik steenwol. De aannemer vond dat destijds overdreven maar we hebben er nog steeds profijt van. We hebben een plat dak en toen dat aan vervanging toe was, hebben we het ook meteen laten isoleren. Vroeger klaagden de kinderen ’s winters over de kou op hun kamers, maar nu is het er het hele jaar door een aangename temperatuur. Ook het grote balkon dat boven onze achterkamer ligt hebben we geïsoleerd.”

In de winter op sokken lopen

“Toen we 5 jaar geleden besloten dat we de woning aardgasvrij wilden maken, zeiden veel specialisten dat dit niet kon. We hebben bijvoorbeeld geen vloerverwarming en dat is volgens sommigen noodzakelijk. Maar ik heb een technische achtergrond en na wat rekenen kwam ik tot de conclusie dat het wel degelijk mogelijk was. We hebben de vloer van de onderkant extra laten isoleren met folie. Zelfs zonder vloerverwarming kun je hier nu ook in de winter op je sokken lopen. Toen alles goed geïsoleerd was, zijn we van een cv-ketel overgegaan op een warmtepomp. We hebben een warmtepomp die gebruik maakt van 8 pvt-panelen. Dat zijn zonnepanelen die niet alleen elektriciteit opwekken maar ook warmte afgeven. Het voordeel van dit systeem is dat het veel stiller is dan een lucht/water-warmtepomp met een apparaat in de tuin. Daarnaast hebben we ook 11 ‘gewone’ zonnepanelen. Ons huis is daarmee aardgasvrij. De zonnepanelen wekken genoeg stroom op voor ons huishouden. We nemen nog wel wat stroom af van de energiemaatschappij, maar dat is vooral omdat we een elektrische auto hebben.”

De van binnenuit geïsoleerde muur aan de achterzijde van het huis
Eén van de met 9 cm dik steenwol geïsoleerde voorzetwanden (achter de radiator). Foto door Koen van der Lee

Tips voor andere Haarlemmers

Voor wie zelf aan de slag wil, heeft Leo de Kok 3 tips:

1.    Doe het verduurzamen stapje voor stapje. Is het dak aan vernieuwing toe? Kies meteen voor extra isolatie in plaats van wat standaard wordt aangeboden. Dat kost maar weinig extra. Ga niet zomaar het oude dubbelglas vervangen, maar kies pas voor HR++-glas als u toch al nieuwe ramen of kozijnen nodig hebt.

2.    Vraag altijd meerdere offertes aan, en kies voor een bedrijf met goede kennis van zaken. Het fijnste is een bedrijf dat door een bekende is aangeraden. Als u dat niet hebt, is het verstandig om referenties van klanten op te vragen.

3.    Ga eens kijken bij iemand met een verduurzaamd huis, bijvoorbeeld via de duurzame huizenroute. U kunt ook via de website vragen stellen aan de eigenaar.

Benieuwd hoe andere Haarlemmers hun huis hebben verduurzaamd? Kom zaterdag 2 of 9 november naar de Duurzame Huizenroute. Meer informatie vindt u op de webpagina Duurzame Huizen Route.

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief