Joshua en Mara

Rekening houden met anderen en niet generaliseren.

Mara (31): “Ik werk in de ouderenzorg, Joshua als Coördinator Ontmoeten bij Stem in de Stad. Joshua is ook bekend als officieus stadsdichter en van de band The Irrational Library. Ook zijn we nauw betrokken bij Het Badhuis, een bewonersinitiatief waar iedereen welkom is en mee kan doen. Vorig jaar werd een opgehangen regenboogvlag van de gevel getrokken en in brand gestoken. We hebben toen een nieuw exemplaar opgehangen en die werd óók van de gevel getrokken en gesloopt. Onze buurt liet het er niet bij zitten en schafte met behulp van crowdfunding 200 regenboogvlaggen aan die onder bewoners werden verdeeld en in de straten werden opgehangen, in combinatie met raamposters.

Joshua en Mara
Joshua en Mara

Wat we hier in de Leidsebuurt hebben meegemaakt – dat er sprake was van een negatieve actie - hebben we met de buurt kunnen omzetten in positiviteit. Het 'vlaggenverhaal' is uiteindelijk een positief verhaal geworden: 'zijn wie je kunt zijn' in deze buurt.

Het is een vrolijk gezicht, al die regenboogvlaggen. We hebben daar heel veel publiciteit mee gehaald. Hier bij het Badhuis hebben we trouwens gezorgd dat-ie wat hoger kwam te hangen. Inmiddels hebben we sinds dit jaar ook een Queer Café, waar iedereen uit de LHBTI+-gemeenschap welkom is om elkaar veilig te ontmoeten en aan activiteiten deel te nemen. Dat doen we in samenwerking met COC Kennemerland en de modestudio Seeing Things Queerly. Bij Amstelring - de plek waar ik werk als coördinator Dagbesteding - hebben we een vergelijkbaar initiatief. Daar zijn het vaak ouderen die op latere leeftijd uit de kast zijn gekomen.”

Joshua (51): “Of ik me wel eens onveilig voel? Op sommige momenten voel je wel dat er een bepaalde spanning in de stad hangt. Dat merk ik wel eens als ik over de Grote Markt naar mijn werk bij Stem in de Stad loop. 'Waarom is iedereen zo opgefokt', denk ik dan bij mezelf. Maar bij de sportschool maak ik ook wel eens mee dat anderen zich nét iets te dicht in jouw comfortzone bewegen. Maar dat laatste voelt eerder wat onprettig in plaats van onveilig.”

Mara: “Allebei hebben we onze principes waar we voor staan. Ik zat bijvoorbeeld in de kraakbeweging. We zijn allebei maatschappelijk betrokken. Maar maatschappelijk betrokken betekent voor mij dat ook dat je rekening houdt met anderen. Dat je niet generaliseert door etiketjes te plakken, en mensen niet kwetst.”

Joshua: “In alle dingen die ik doe en deed, werken in de horeca in New York en het hotelwezen in Los Angeles – maar ook in mijn vroegere winkel in de Vijfhoek of met onze band The Irrational Library, en nu bij Stem in de Stad – draait het allemaal om het ontmoeten van anderen. In Amerika vragen mensen vaak: 'wat doe je'. Hier in Nederland vragen mensen meer: 'wie bén je?' Met elkaar in gesprek gaan kan uiteraard soms pijnlijke discussies opleveren, maar die kun je beter aan blijven gaan in plaats van mensen buiten te sluiten. Aan die aspecten besteden we ook aandacht bij de opvoeding van onze kinderen.”