Roan en Suzanne

Op wie ik val heeft te maken met de persoon, niet met diens gender.

Roan: “Ik ben transgender. In mijn geval houdt dit in dat er op mijn geboortekaart 'meisje' stond, maar ik ben een jongen. Op de basisschool droeg ik het liefst jongenskleding en wilde ik mijn haar kort. Door negatieve reacties van klasgenootjes paste ik me aan de geldende norm aan en kleedde mij 'meisjesachtiger'. Op latere leeftijd kwam die behoefte – me als jongen kleden – weer terug. Het was mij niet direct duidelijk waar deze wens vandaan kwam. En zelfs wanneer ik youtube-filmpjes keek van mensen die in transitie waren drong het nog niet tot me door dat ik dit wellicht zelf ook zou willen. Dit is langzaam gegroeid toen ik ben gaan experimenteren met mijn gender.”

Roan en Suzanne
Roan en Suzanne

Suzanne: “In mijn jeugd werd mij het label 'hetero' opgeplakt. Ik wist zelf niet beter en ging er maar vanuit dat dit zo was. Toen ik 26 was werd ik verliefd op een vrouw. Dat was voor mij het eerste moment dat ik mij realiseerde dat ik helemaal niet hetero was. Ik ben omniseksueel en queer. Dit houdt voor mij in dat ik val op een persoon, niet op iemands gender. Wel heb ik voorkeur voor queer-mensen. Sommige mensen vinden het misschien overdreven, zo’n label, laat staan 2 labels. Maar als ik ze niet zelf claim, wordt mij weer het ‘hetero’-label opgeplakt. Daarom is het voor mij heel belangrijk uit te dragen wie ik ben.”

Roan: “Suus en ik zijn in contact met elkaar gekomen via een dating-app speciaal voor queer-personen. Het klikte meteen en sindsdien zijn we nooit meer gestopt met appen. Ik was toen al 3 maanden aan de hormonen. We zijn nu 3,5 jaar samen en we hebben een huis gekocht waar we eind dit jaar in kunnen. We kijken er erg naar uit om daar samen met onze kat, Harry, te gaan wonen.

Er wordt vaak gezegd: je kiest ervoor wie je wilt zijn. Maar transgender zijn is geen keuze: je kiest wat je er mee doet. Helaas word je als trans-persoon vaak geconfronteerd met domme opmerkingen vanuit de omgeving.”

Suzanne: “Vanuit de queercommunity hoor je vaak nare verhalen over queer- en transfobe dingen die mensen meemaken. Dus ben je daar altijd wel voor op je hoede, ook in Nederland.”

Roan: “Overigens hebben we persoonlijk nooit last gehad met betrekking tot onze queer-identiteit. In die zin is Haarlem redelijk ruimdenkend.”

Suzanne: “Op het gebied van queer-uitgaan kan er in Haarlem nog veel worden gewonnen. Hopelijk komt dat nog.”