Stedenbanden

Algemeen

Haarlem heeft stedenbanden met Osnabrück in Duitsland en Angers in Frankrijk. We willen met deze vriendschapsbanden (jumelage) elkaars culturen dichterbij brengen. Scholen, (sport)verenigingen en stichtingen kunnen gebruik maken van deze uitwisselingen.

Osnabrück

Begin 1961 kwam burgemeester Cremers van Haarlem naar Osnabrück voor de opening van een tentoonstelling van Nederlandse textiel- en glaswerken. Tijdens de ontmoeting met burgemeester Kelch was het idee van een stedenband geboren. Contactpunten waren historische connecties uit de tijd van de Dertigjarige Oorlog.

Beide steden hebben daarom bewust de datum vastgesteld voor de ondertekening van het contract op 24 oktober 1961 in de historische Vredeszaal van het stadhuis van Osnabrück. Haarlem stuurde in 1969 de 1e stadsambassadeur naar Osnabrück.

Stadsambassadeur

Ieder jaar woont en werkt een Haarlemse jongere in Osnabrück om de samenwerking tussen de steden te onderhouden en te stimuleren. De stadsambassadeur organiseert onder andere burgerreizen, ontmoetingsavonden, bezoekt schoolklassen, organiseert een kerstconcert, begeleidt kerstkaartenuitwisselingen tussen basisscholen en de Maiwoche. 

Vanaf 1 oktober 2023 is Levy Gores stadsambassadeur voor Haarlem in Osnabrück. Hij zal een jaar lang de band tussen de 2 steden onderhouden. U kunt de werkzaamheden en ervaringen van Levy volgen via Stadsambassadeur Haarlem-Osnabrück | Facebook.

Maiwoche

De Maiwoche is een jaarlijks festival in hartje Osnabrück met bands, kraampjes, dansgroepen en eettentjes. Tijdens dit 2 weken durende festival verandert Osnabrück in een muzikaal platform. Deze 2 weken zijn het hoogtepunt van het jaar voor de ambassadeurs uit de partnersteden van Osnabrück. In de 1e week komen alle delegaties uit de partner- en vriendschapssteden naar Osnabrück om zo met elkaar een bepaald thema te behandelen.

Tijdens de 2e week van de Maiwoche stellen de partnersteden zich, met een eigen dag, voor aan Osnabrück. Tijdens deze weken is het de taak van de ambassadeurs om de delegaties uit hun eigen partnerstad te begeleiden en zorgen dat alles goed verloopt.

Scholen

In Haarlem hebben 3 scholen vaste partnerscholen en doen mee met uitwisseling/stedentrips naar Osnabrück: Mendelcollege, Coornhert Lyceum en Het Schoter. Andere scholen bezoeken Osnabrück soms.

Angers

Sinds 1964 heeft Haarlem een stedenband met Angers in Frankrijk. Belangrijke onderwerpen die worden gedeeld zijn jeugd, sport, democratie, duurzaamheid en cultuur.

Accroche Coeurs

Accroche Coeurs is een jaarlijks terugkerend straattheater festival in Angers en vindt plaats in het 2e weekend van september. In de stad zijn er vele optredens van theater, circus, dans en muziek. Het festival trekt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers en heeft elk jaar een andere thema. Dit is het moment dat Angers de zustersteden uitnodigt voor een bezoek. Naast het bezoek aan het straattheater is er elk jaar een wisselend thema dat door de aanwezige zustersteden wordt besproken.

Contact

Karin Duin
14023
kgduin@haarlem.nl

Nieuws

Nieuws