Toegankelijk Haarlem: iedereen doet mee

Ilse, Margot en José van Toegankelijk Haarlem die bij elkaar in een straat staan

Moeiteloos door de stad bewegen is niet voor iedereen even makkelijk. Daarom zetten ambassadeurs Ilse van Hooijdonk, Margot Schoorl en José Hamers van Toegankelijk Haarlem zich in voor een stad die voor iedereen begaanbaar is.

Smalle en oneffen straten vol klinkers, het is deel van de charme van onze historische stad. Maar voor veel mensen zijn die Haarlemse straten juist een dagelijkse uitdaging. Pas toen Ilse van Hooijdonk in een rolstoel terechtkwam, merkte ze dat veel plekken niet toegankelijk zijn. “Je rolt dan letterlijk tegen obstakels aan, zoals deuren die te smal zijn voor een rolstoel of hobbels op de weg.” Margot Schoorl herkent dat probleem. Haar jongste zoon is verstandelijk beperkt en maakt gebruik van een rolstoel. 

“Veel speelplaatsen hebben een zandondergrond, daar komen wij met de rolstoel niet in"

Ilse

Hij houdt van buitenspelen, maar dat wordt met het jaar lastiger. “Veel speelplaatsen hebben een zandondergrond, dus daar komen wij met de rolstoel niet in. Daarnaast zijn veel van de speelapparaten ondertussen te klein voor hem.” 

Impact maken

Om hun verhalen te kunnen delen, en om invloed uit te oefenen op de inrichting van de stad, zijn ze ambassadeur van Toegankelijk Haarlem geworden. Samen met andere enthousiaste vrijwilligers geven ze gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente over ruimtelijke projecten. Schoorl wordt bijvoorbeeld gevraagd naar haar mening over een nieuwe speeltuin. José Hamers, die slechtziend is, heeft gewerkt aan toegankelijk stemmen tijdens de verkiezingen en Ilse van Hooijdonk maakt zich hard voor rolstoelvriendelijkheid. Van Hooijdonk: “Er zijn veel zaadjes geplant, die beginnen nu te ontkiemen. Impact maken, daar doen we het voor.”

Bewustwording

De ambassadeurs organiseren ook evenementen en informatiebijeenkomsten om meer mensen bewust te maken van de vraag naar een toegankelijke stad. Van Hooijdonk: “We zijn uiteindelijk ook afhankelijk van de mensen om ons heen. Een stoep waar allemaal fietsen geparkeerd staan, wordt voor ons een soort hindernisbaan. Mensen doen het niet expres, ze denken er vaak gewoon niet aan. Daarom is bewustwording zo belangrijk”. 

Ambassadeur worden

Toegankelijk Haarlem is op zoek naar meer vrijwilligers die ambassadeur willen worden. Beperking of geen beperking, iedereen die zich wil inzetten voor een toegankelijke stad is welkom. Hamers: “Door samen te werken staan we veel sterker dan alleen. We hebben allemaal een andere invalshoek, waardoor we elkaar aan kunnen vullen. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Dus zo kunnen we samen kijken naar de beste optie voor onze mooie stad.” 

Wilt u zich ook inzetten voor een toegankelijkere stad? Word dan ambassadeur. Meer informatie vindt u op de website van Toegankelijk Haarlem

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief