Als inwoner woonruimte en hulp aanbieden

Algemeen

Omdat er niet genoeg noodopvang is, is er zelfstandige woonruimte nodig. U kunt als inwoner helpen om een beschikbare ruimte door te geven. Ook zijn er verschillende organisaties waar u zich als vrijwilliger kunt melden.

Woonruimte beschikbaar stellen

U geeft beschikbare ruimte door aan de organisatie Takecarebnb. Denk aan Airbnb's, bed & breakfasts en vakantiewoningen. Een medewerker neemt contact met u op om te kijken of uw woonruimte geschikt is. Dit kan vanwege de drukte even duren. Takecarebnb zorgt ervoor dat u en de vluchtelingen met elkaar in contact komen. U spreekt zelf af hoelang de vluchtelingen kunnen blijven. Het is prettig als de woonruimte voor langere tijd beschikbaar is.

Check bij uw verzekeringsmaatschappij of de juiste verzekeringen geregeld zijn. Want Oekraïense vluchtelingen die bij mensen thuis worden opgevangen, vallen mogelijk onder de WA- en inboedelverzekering van het gastgezin waar ze verblijven.

Vanaf 20 juli 2022 kunnen Oekraïense vluchtelingen die in Nederland in een zelfstandig huurhuis wonen, huurtoeslag aanvragen (belastingdienst.nl)

Stoppen met woonruimte aanbieden

Neem contact op als er vluchtelingen bij u verblijven, maar u wilt stoppen met het aanbieden van de woonruimte. U kunt bellen op 023 511 55 50 of mailen naar oekrainevragen@haarlem.nl.
Samen met onze partnerorganisaties in de regio proberen we een ander opvangadres te vinden voor vluchtelingen die eerst verbleven in een gastgezin. We reserveren daarvoor plekken in de gemeentelijke opvanglocaties die nu verbouwd worden. Als een nieuwe plek in Haarlem niet beschikbaar is, kijken we naar de mogelijkheden in de regio of ergens anders in Nederland.

Woon- en leefkosten

Gasthuishoudens krijgen geen vergoeding van de gemeente of rijksoverheid. Vluchtelingen die bij Haarlemmers inwonen, kunnen wel leefgeld krijgen. Voor vluchtelingen in een gastgezin is er een extra maandelijks bedrag beschikbaar. Hiermee kunnen vluchtelingen meebetalen aan de kosten die het gastgezin maakt.

Organisaties

Als u als vrijwilliger iets wilt doen, neem dan contact op met 1 van de volgende organisaties: