Als inwoner woonruimte en hulp aanbieden

Algemeen

Omdat er niet genoeg noodopvang is, is er zelfstandige woonruimte nodig. U kunt als inwoner helpen om een beschikbare ruimte door te geven. Ook zijn er verschillende organisaties waar u zich als vrijwilliger kunt melden.

Woonruimte beschikbaar stellen

Hebt u woonruimte beschikbaar, neem dan contact op met het informatiepunt voor Oekraïense vluchtelingen
Beschikbare ruimte doorgeven aan de organisatie Takecarebnb kan niet meer. 

Check bij uw verzekeringsmaatschappij of de juiste verzekeringen geregeld zijn. Want Oekraïense vluchtelingen die bij mensen thuis worden opgevangen, vallen mogelijk onder de WA- en inboedelverzekering van het gastgezin waar ze verblijven.

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland in een zelfstandig huurhuis wonen, huurtoeslag aanvragen (belastingdienst.nl)

Stoppen met woonruimte aanbieden

Neem contact op als er vluchtelingen bij u verblijven, maar u wilt stoppen met het aanbieden van de woonruimte. U kunt bellen op 023 511 55 50 of mailen naar oekrainevragen@haarlem.nl.
Samen met onze partnerorganisaties in de regio proberen we een ander opvangadres te vinden voor vluchtelingen die eerst verbleven in een gastgezin. Als er in Haarlem geen nieuwe plek is, kijken we naar de mogelijkheden in de regio of ergens anders in Nederland.

Woon- en leefkosten

Gasthuishoudens krijgen geen vergoeding van de gemeente of rijksoverheid. Vluchtelingen die bij Haarlemmers inwonen, kunnen wel leefgeld krijgen. Voor vluchtelingen in een gastgezin is er een extra maandelijks bedrag beschikbaar. Hiermee kunnen vluchtelingen meebetalen aan de kosten die het gastgezin maakt.

Organisaties

Als u als vrijwilliger iets wilt doen, neem dan contact op met 1 van de volgende organisaties:

  • Vrijwilligerscentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 20, telefoon 023 530 05 00. Hier kunt u ook terecht als u vrijwilligers voor uw eigen initiatief zoekt
  • Rode Kruis
  • Haarlem Effect inventariseert alle initiatieven en koppelt ideeën aan mensen. Wilt u andere hulp bieden, zoals vertalen of muziekles geven aan kinderen, dan geeft u zich via de mail op bij Haarlem Effect: thuisinhaarlem@haarlemeffect.nl
  • Haarlem4Ukraine Verbindt vluchtelingen met lokale activiteiten
  • RASOM HAARLEM is begonnen als inzamelingsactie en is inmiddels ook een ontmoetingsplek voor Oekraïense vluchtelingen
  • Leger des Heils opvang, begeleiden en ondersteunen van vluchtelingen