"Is de scheiding mijn schuld?"

Marlot Rijks

Na een scheiding moet je als ouders goed met elkaar om blijven gaan in het belang van je kinderen. Dat klinkt heel logisch, maar is in de praktijk niet altijd even makkelijk. Want hoe zorg je als ouders voor een goede sfeer waarin iedereen zich gehoord voelt? En wat kun je beter wel en niet doen als het gaat om de introductie van een nieuwe partner?

Elk jaar krijgen bijna 70.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. De 18-jarige Marlot Rijks uit Haarlem was 1 van die kinderen. Rond haar 12e kreeg ze geheel onverwacht te horen dat haar ouders gingen scheiden. “Het voelde toen als een nachtmerrie. Ik kon mij simpelweg niet voorstellen dat mijn 2 moeders niet meer samen wilden zijn. Ondanks dat mijn band met beide moeders anders was, waren wij echt een gezin en vond ik het enorm ingewikkeld toen ik besefte dat we niet meer met z'n drieën verder gingen.” 

 

“Ik moest in het begin heel erg wennen"

Na de scheiding is Marlot bij haar niet-biologische moeder gaan wonen. “Ik moest in het begin heel erg wennen aan het idee om bij haar te gaan wonen. Ik voelde mij eenzaam en in de steek gelaten. Nu beschouw ik haar echt gewoon als mijn moeder. Ik heb op dit moment met allebei mijn moeders heel goed contact.”

Slapeloze nachten

Marlot heeft aan het begin van de scheiding ’s nachts vaak wakker gelegen met gedachten als: ben ik wel goed genoeg? Ben ik wel de moeite waard? "Is de scheiding mijn schuld? Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik met al die gedachten aan moest”. Een van haar moeders vertelde haar over Villa Pinedo. Een online platform voor en door kinderen van gescheiden ouders. “Sinds een jaar ben ik online buddy voor deze stichting en chat ik met kinderen die hetzelfde meemaken als ik vroeger heb meegemaakt. Veel kinderen die ik spreek zijn onzeker over hun toekomst. Sommigen zijn boos en anderen juist weer opgelucht, omdat er thuis geen ruzie meer is. Kinderen hebben vaak het gevoel dat ze mee moeten in de beslissingen van hun ouders, zoals het moeten wennen aan een nieuwe stiefouder, terwijl ze daar nog helemaal niet klaar voor zijn.”

 

"Veel kinderen die ik spreek zijn onzeker over hun toekomst"

Voor kinderen verandert er veel als hun ouders gaan scheiden. Zo moeten ze wennen aan het wonen in 2 huizen en luisteren naar geklaag over de andere ouder. Ze voelen zich vaak schuldig of verantwoordelijk voor het geluk van 1 van de ouders. In het ergste geval verliezen kinderen het contact met 1 van hen. 

Informatieavond

Om een inkijkje te geven in het hoofd en hart van kinderen met gescheiden ouders, organiseren we 14 februari in samenwerking met Stichting Villa Pinedo en Scheidingsplein een informatieavond.  De avond is bedoeld voor ouders die gaan scheiden of zijn gescheiden. 2 jongeren met gescheiden ouders delen deze avond hun persoonlijke verhaal. Na afloop krijgt u de kans om anoniem vragen aan hen te stellen. 

Wanneer: woensdag 14 februari om 19.30 uur 
Waar: in de bibliotheek in Haarlem Centrum

Wilt u bij deze avond aanwezig zijn? Meld u dan aan op de webpagina van het Scheidingsplein. 

Online training en stappenplan 

Op de website van het Scheidingsplein vindt u onder andere een makkelijk te volgen stappenplan om de scheiding met uw kinderen te bespreken en diverse spreekuren om hulp te zoeken. Ook kunt u een gratis online training volgen.

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief