Een frisse blik op hoe we ons in Haarlem verplaatsen

Gezin op de fiets in een straat in Haarlem

Hoe houden we Haarlem een fijne en bereikbare stad, ook als het aantal inwoners groeit? Dat is een ingewikkelde opdracht. Om daarbij te helpen, heeft het college besloten Marco te Brömmelstroet aan te stellen als stadsadviseur mobiliteitstransitie.

De ruimte die we hebben in Haarlem is beperkt. Tegelijkertijd groeit het aantal woningen en dus ook het aantal inwoners. We willen zorgen dat de stad goed bereikbaar is. En dat er in de Haarlemse straten ook ruimte is voor groen, om te spelen en om elkaar te ontmoeten. Dat vraagt om een andere blik op hoe we de stad inrichten en op hoe we ons van A naar B verplaatsen.

Stadsadviseur

Daarom staat in het coalitieakkoord 2022-2026: ‘Actie! Aan de slag voor een sociale, groene en leefbare stad’ dat we een stadsadviseur mobiliteitstransitie benoemen. Die hebben we nu gevonden in Marco te Brömmelstroet. Hij is hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam en bekend van het boek ‘Recht van de snelste’. Ook is hij verbonden aan de stichting Lab of Thought. Via deze stichting geven we de samenwerking met Marco te Brömmelstroet vorm. Een deel van de activiteiten zal onder Marco’s begeleiding door de stichting worden uitgevoerd.

Portretfoto van Marco te Brömmelstroet
Marco te Brömmelstroet

Inspireren

Haarlem is de 1e gemeente in Nederland die aan de slag gaat met een stadsadviseur mobiliteitstransitie. Zijn rol is vooral om de stad te inspireren en met een andere blik te laten kijken naar het thema mobiliteit. Zo kan hij met voorbeelden komen van wat op andere plekken succesvol was. En meekijken hoe we dat ook in Haarlemse projecten kunnen inzetten. Ook gaat hij in gesprek met inwoners en mensen die werken in Haarlem over welke ideeën zij hebben en hoe zij naar dit onderwerp kijken. 

Marco te Brömmelstroet gaat direct van start. Hij is in eerste instantie aangesteld voor 1 jaar. Dat kan later verlengd worden met nog 2 jaar. 

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief