Een veilige plek om op eigen benen te leren staan

Portret van Karen Stuit bij het Spaarne

Een eigen woning vinden is door het tekort aan woningen voor alle jongeren moeilijk. Maar voor jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg is dit een nog grotere uitdaging. Om hen een steuntje in de rug te geven bij het zoeken naar geschikte woonruimte is er een nieuw initiatief in Haarlem: Kamers met Aandacht.

Karen Stuit, coördinator van Kamers met Aandacht Haarlem, legt uit wat ze doet. Hoe helpt ze jongeren uit de jeugdzorg met het vinden van een fijne tijdelijke woonplek op weg naar zelfstandigheid?

Dakloosheid voorkomen

Kamers met Aandacht is in 2019 opgericht door Bianca van der Neut. Het viel haar op dat jongeren in de jeugdzorg vaak goed bezig waren met een baan of studie. Maar dat de jongeren met een klein sociaal netwerk na uitstroom veel moeite hadden om een prettige woonplek te vinden. Daardoor raakten sommigen dakloos, met alle gevolgen van dien. 

Kamers met Aandacht bemiddelt voor jongeren met een klein sociaal netwerk die uitstromen uit jeugdzorg. De stichting koppelt hen aan mensen die een kamer beschikbaar hebben in hun huis. “Het gaat om een tijdelijke plek voor 1 of 2 jaar. We doen dit om dakloosheid onder jongeren van 18 tot en met 23 jaar te voorkomen. Als ze uitstromen uit de jeugdzorg is dat een grote verandering voor hen. We willen deze jongeren een zachte landing op weg naar zelfstandigheid bieden. Daarnaast blijft de begeleider van de jongere betrokken”, zegt Stuit.

Kamers gezocht

Er zijn door heel Nederland al meer dan 200 jongeren aan een kamer geholpen. Op dit moment zijn er meer dan 1.000 jongeren en 500 verhuurders aangemeld. Inmiddels zijn er ruim 100 gemeenten aangesloten bij Kamers met Aandacht. Gemeente Haarlem is op dit moment de enige in Noord-Holland. “Ik ben heel benieuwd hoe Haarlemmers gaan reageren op dit initiatief. We zijn pas net gestart in Haarlem. Op dit moment zijn er een aantal aanmeldingen van jongeren, maar we zoeken natuurlijk ook verhuurders”, vertelt Stuit.

Aanmelden

Mensen die een kamer in huis over hebben kunnen zich op de website Kamers met Aandacht aanmelden voor een informatiebijeenkomst. Zij horen dan onder andere van een huidige verhuurder hoe het is om een jongere in huis te hebben. Ze kunnen ook eerst bellen met Karen Stuit voor meer informatie en om vragen te stellen.

"Het is niet zo dat je een extra kind in huis haalt"

Karen Stuit

Op eigen benen

Ervaring met jeugdhulp is niet nodig om een kamer te kunnen verhuren. Stuit: “Ik denk dat het vooral belangrijk is dat mensen een warm hart hebben voor jongeren. Je helpt ze om op eigen benen te staan. Het is niet zo dat je een extra kind in huis haalt. Ze willen echt zelfstandig worden. Ook blijft de begeleider minimaal een half jaar de jongere begeleiden.”

In Haarlem zijn een aantal maatschappelijke organisaties die jongeren bij Kamers met Aandacht kunnen aanmelden. Bijvoorbeeld Buurts, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Stichting perMens en Kenter Jeugdhulp. De begeleider meldt een jongere aan, ze kunnen dit niet zelf doen. Het is een vereiste dat ze nog minimaal een half jaar worden begeleid.

Goede klik

Het is - zeker voor deze groep - belangrijk om een fijne en veilige plek om te wonen te vinden. Niet elke  jongere past bij elke verhuurder. “We vinden een goede klik tussen huurder en verhuurder heel belangrijk. Verhuurders moeten betrouwbaar zijn. Ze worden gevraagd een verklaring omtrent gedrag (VOG) te laten zien. De VOG wordt vergoed door Kamers met Aandacht. En er wordt vooraf bij mensen thuis bekeken hoe de beschikbare ruimte eruit ziet en hoe zij wonen”, zegt Stuit.

“We vinden een goede klik tussen huurder en verhuurder heel belangrijk"

Ook zijn er vooraf altijd 1 of meerdere gesprekken met de jongere. Bijvoorbeeld om te controleren of zij wel een inkomen hebben en geen ernstige psychiatrische problemen of verslaving hebben. 

Karen Stuit: “Ik vraag bijvoorbeeld waar ze naar op zoek zijn en of ze misschien een geheim talent hebben of iets waar de verhuurder rekening mee kan houden. En vooral ook wat ze overdag doen. Want het is wel een vereiste dat de jongere minimaal 24 uur per week iets te doen heeft. Dat kan studie of werk of een andere vorm van dagbesteding zijn”.

Aandacht voor elkaar

Volgens Stuit is het de bedoeling dat de aandacht van beide kanten komt: “Het is niet alleen een Kamer met Aandacht voor de jongere, we vragen ook wat zij voor de verhuurder zouden kunnen betekenen. Welke klusjes kan je doen, waar ben je goed in? Het is echt een wederdienst. Niet alleen een kamer huren en verhuren, maar ook aandacht voor elkaar.”