Exploitatievergunning
Algemeen
Voor het serveren van eten en non-alcoholische drank in uw onderneming, hebt u een exploitatievergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een cafetaria, coffeeshop of ijssalon hebt. Als u alcohol serveert, hebt u een alcoholvergunning nodig en hoeft u geen exploitatievergunning aan te vragen.
Nodig bij uw aanvraag
- uittreksel uit de Kamer van Koophandel (niet ouder dan 3 maanden)
 - 
  
Formulier Bibob (PDF - 301kB)
met bijlagen
 - het koop- of huurcontract
 - een tekening van de inrichting met de lokaliteit(en), schaal minimaal 1 : 1000
 Van iedere ondernemer/bestuurder en leidinggevende
Toestemming voor screening (PDF - 112kB), met datum, naam en handtekening
- een bijlage met voornaam en achternaam, geboortedatum en geboorteplaats als er meer dan 4 ondernemers, 2 bestuurders of 4 leidinggevenden zijn
 - plattegrond met eventuele terrassen, geef de maatvoering duidelijk aan
 
Als er iets wijzigt
- U doet een nieuwe aanvraag als er iets verandert aan uw bedrijf. Bijvoorbeeld als u uw bedrijf uitbreidt of een terras opent. Voor het openen van een terras hebt u soms een terrasvergunning nodig
 - Een nieuwe leidinggevende of het weggaan van een leidinggevende geeft u door met het Formulier wijziging leidinggevende. U logt in met DigiD of eHerkenning. Voor iedere nieuwe leidinggevende uploadt u het uittreksel Register Sociale Hygiëne en de toestemming van de leidinggevende(n) voor screening, met handtekening(en)
 - Zolang er niets wijzigt in uw bedrijf of vereniging en u houdt zich aan de regels, blijft de vergunning gelden. Verlengen is niet nodig
 
Wat u moet weten
- Voor u een exploitatievergunning aanvraagt, controleert u eerst of het omgevingsplan de vestiging van een horecabedrijf op deze locatie toestaat. Als het huidige omgevingsplan geen horeca toestaat, kunt u een wijziging omgevingsplan aanvragen
 - Een exploitatievergunning is persoonsgebonden en locatiegebonden. Als u een bestaande onderneming overneemt, moet u op eigen naam een exploitatievergunning aanvragen. Als uw onderneming naar een nieuwe locatie verhuist, vraagt u ook opnieuw een exploitatievergunning aan
 - Al uw leidinggevenden moeten 18 jaar of ouder en van onbesproken gedrag zijn. We controleren onder andere of ze onder curatele staan of ooit veroordeeld zijn
 
In de volgende gevallen hebt u geen exploitatievergunning nodig
- Als u al een alcoholvergunning hebt (aangevraagd) voor het schenken van alcoholhoudende dranken
 - Als u een winkel hebt met als nevenactiviteit horeca
 - Als u een zorginstelling, museum, bedrijfskantine of bedrijfsrestaurant hebt
 - Als u een openbare inrichting hebt die alleen geopend is tussen 7.00 en 19.00 uur
 
Meer weten over geldende regels
Wilt u eerst meer weten over regels, procedures of andere zaken die met een vergunning te maken hebben?
- U kunt ons een vraag stellen. We geven alleen informatie over de geldende regels
 - We geven geen advies over uw aanvraag of plan
 - U kunt met dit formulier geen aanvraag indienen
 
Stel uw vraag. Binnen 2 weken sturen wij u per mail ons antwoord.
Kosten
- U betaalt € 605 voor het aanvragen van een exploitatievergunning. Als wij uw aanvraag bijvoorbeeld afwijzen, betaalt u dit bedrag ook
 - Wijziging leidinggevende € 175, voor iedere extra leidinggevende € 45
 - Wijzigen oppervlakte van uw horecapand of terrassen: € 175
 
Meer informatie over tarieven leest u in de legesverordening, paragraaf 3.1.5 en 3.9.4.