Exploitatievergunning

Algemeen

Voor het serveren van eten en non-alcoholische drank in uw onderneming, hebt u een exploitatievergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een cafetaria, coffeeshop of ijssalon hebt. Als u alcohol serveert, hebt u een alcoholvergunning nodig en hoeft u geen exploitatievergunning aan te vragen.

Nodig bij uw aanvraag

  • uittreksel uit de Kamer van Koophandel (niet ouder dan 3 maanden)
  • ingevuld Bibob-formulier met bijlagen
  • het koop- of huurcontract
  • een tekening van de inrichting met de lokaliteit(en), schaal minimaal 1 : 1000
  • Van iedere ondernemer/bestuurder en leidinggevende Toestemming voor screening, met datum, naam en handtekening
  • een bijlage met voornaam en achternaam, geboortedatum en geboorteplaats als er meer dan 4 ondernemers, 2 bestuurders of 4  leidinggevenden zijn 
  • plattegrond met eventuele terrassen, geef de maatvoering duidelijk aan

Als er iets wijzigt

  • U doet een nieuwe aanvraag als er iets verandert aan uw bedrijf. Bijvoorbeeld als u uw bedrijf uitbreidt of een terras opent. Voor het openen van een terras hebt u soms een terrasvergunning nodig
  • Een nieuwe leidinggevende of het weggaan van een leidinggevende geeft u door met het Formulier wijziging leidinggevende. U logt in met DigiD of eHerkenning.  Voor iedere nieuwe leidinggevende uploadt u de toestemming van de leidinggevende(n) voor screening, met handtekening(en). Iedere nieuwe leidinggevende is geregistreerd in het Register Sociale Hygiëne 
  • Zolang er niets wijzigt in uw bedrijf of vereniging en u houdt zich aan de regels, blijft de vergunning gelden. Verlengen is niet nodig

Wat u moet weten

  • Voor u een exploitatievergunning aanvraagt, controleert u eerst of het omgevingsplan de vestiging van een horecabedrijf op deze locatie toestaat. Als het huidige omgevingsplan geen horeca toestaat, kunt u een wijziging omgevingsplan aanvragen
  • Een exploitatievergunning is persoonsgebonden en locatiegebonden. Als u een bestaande onderneming overneemt, moet u op eigen naam een exploitatievergunning aanvragen. Als uw onderneming naar een nieuwe locatie verhuist, vraagt u ook opnieuw een exploitatievergunning aan
  • Al uw leidinggevenden moeten 18 jaar of ouder en van onbesproken gedrag zijn. We controleren onder andere of ze onder curatele staan of ooit veroordeeld zijn

In de volgende gevallen hebt u geen exploitatievergunning nodig

  • Als u al een alcoholvergunning hebt (aangevraagd) voor het schenken van alcoholhoudende dranken
  • Als u een winkel hebt met als nevenactiviteit horeca
  • Als u een zorginstelling, museum, bedrijfskantine of bedrijfsrestaurant hebt
  • Als u een openbare inrichting hebt die alleen geopend is tussen 7.00 en 19.00 uur.

Kosten

  • U betaalt € 550 voor het aanvragen van een exploitatievergunning. Als wij uw aanvraag bijvoorbeeld afwijzen, betaalt u dit bedrag ook  
  • Wijziging leidinggevende € 169,25, voor iedere extra leidinggevende € 32,46
  • Wijzigen oppervlakte van uw horecapand of terrassen: € 169,25

Meer informatie over tarieven leest u in de legesverordening, artikel 3.1.5 en 3.9.4.