Haarlem viert 14 september voor het eerst Pride

Het beeld van Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt, in een roze outfit

14 september is de allereerste Haarlemse Pride. Met Pride vieren we dat je in Haarlem mag zijn wie je bent en houden van wie je wilt. Begin september gaat ook het Queer Festival van start. Én het Regenbooghuis wordt geopend.

Haarlem is een Regenboogstad. Dat betekent dat we ons als gemeente sterk maken voor de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lhbti+’ers. Els Schoonbergen is 1 van de 4 vrijwilligers die Pride Haarlem organiseren, en vrijwilliger bij de Roze Salon, waar 50+-ers uit de regenbooggemeenschap samenkomen.

“We hebben nog steeds te maken met geweld en agressie. Soms lijkt het zelfs meer dan vroeger. Een paar maanden geleden werd in de Koningstraat een lhbti+’er mishandeld, bedreigd en uitgescholden. Dergelijk geweld ruïneert levens. Slapeloosheid, gezondheidsproblemen, uitvallen op je werk. Het heeft grote impact op de maatschappij. Ik denk dat het helpt als er meer kennis is over de regenbooggemeenschap. Mensen weten te weinig over wie we zijn. Wij zijn net zulke gewone Haarlemmers als ieder ander.”

Wij zijn net zulke gewone Haarlemmers als ieder ander

Els Schoonbergen
Mede-organisator Pride Haarlem

Rosa Fedder, een jonge vrijwilliger bij COC Kennemerland merkt hetzelfde. “Er is veel intolerantie, ook onder jongeren. Dat heeft ook te maken met de invloed van sociale media. Het algoritme zorgt ervoor dat je op je socials content te zien krijgt die past bij jouw mening. Als jij een hekel hebt aan lhbti+’ers, wordt dat door de bubbel waar je in zit alleen maar versterkt.” Rosa kijkt uit naar Pride en het Queer Festival. “Dit zijn de enige momenten in het jaar waarop je helemaal jezelf kan zijn, zonder angst te voelen. Queer zijn is nog steeds niet volledig geaccepteerd. Als ik iets met een regenboog draag, stop ik dat weg als ik ’s avonds over straat ga. Ik voel me dan toch niet veilig.”

Els Schoonbergen hoopt dat evenementen als Pride Haarlem en het Queer Festival zorgen voor meer begrip en tolerantie. Rosa Fedder twijfelt daaraan. “Intolerante mensen bereik je hier niet mee. Die zeggen misschien zelfs dat de regenboog ze weer ‘door de strot wordt geduwd’. Voor die groep zou je eigenlijk wat anders moeten organiseren, al zou ik niet direct weten wat. Maar dat maakt Pride en het Queer Festival niet minder belangrijk voor de Regenbooggemeenschap in Haarlem. Je ontmoet in je eigen stad gelijkgestemden en mensen bij wie je je veilig voelt. Daardoor voel je je minder alleen. Veel queers zijn in hun omgeving de enige die ‘anders’ is. Dat kan best eenzaam zijn.”

Pride, Queer Festival en Regenbooghuis

Pride in Haarlem wordt dit jaar een feest op het Nieuwe Kerksplein in de Vijfhoek, met een manifestatie, kraampjes, muziek en dans. Ook zijn er activiteiten in het Patronaat, Phil, de Schuur en de Schagchelstraat. De organisatie ligt in handen van  vrijwilligers. Schoonbergen: “De meeste van ons hadden geen ervaring met het opzetten van evenementen. En we hadden maar weinig tijd om alles rond te krijgen. Je moet echt overal aan denken, vergunningen, marktkramen, een podium, toiletten. Maar ook noodscenario’s voor als iemand onwel wordt, er brand komt of geweld plaatsvindt. Dat maakt het ontzettend veel werk maar ook ontzettend leuk om te doen. We zijn heel blij met de gastvrijheid van bewoners van de Vijfhoek en de inzet van wethouder Eva de Raadt.”

Als ik iets met een regenboog draag, stop ik dat weg als ik ’s avonds over straat ga. Ik voel me dan toch niet veilig

Rosa Fedder
Vrijwilliger bij COC Kennemerland

Het Queer Festival duurt van 5-15 september en is ook nieuw in Haarlem. Het festival bestaat uit queer film, theater, optredens, drag shows en debat. Met de start van het Queer Festival opent ook het nieuwe Regenbooghuis Lavender in het voormalig café De Koning aan het Spaarne. Els Schoonbergen kijkt daar erg naar uit. “Fijn om in Haarlem een veilige plek te hebben waar jong en oud uit de regenbooggemeenschap samenkomt.” Ook Rosa Fedder is blij met het Regenbooghuis. “Tot voor kort had ik alleen via Whatsapp contact met mensen uit de queercommunity in Haarlem. Het is fijn om een plek te hebben waar we elkaar veilig kunnen ontmoeten, en feesten, workshops en andere activiteiten kunnen organiseren.”

Meer weten over de activiteiten

Pride Haarlem Pride Haarlem 2024 - Pride Haarlem

Queer Festival Agenda - Queer Haarlem

Regenbooghuis Haarlem krijgt een Regenbooghuis

Roze Salon Home - Roze Salon Haarlem

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief