Haarlemse kinderen staan op tegen pesten

Mensen kijken naar een rij posters met portretten van kinderen erop

Hoe leer je kinderen voor zichzelf op te komen en pestgedrag aan te pakken? In de bibliotheek is nu een expositie te zien waarin 10 Haarlemse kinderen daar zelf tips voor geven. Het gaat om kinderen die de training Wijs en Sterk hebben gevolgd. “Pesten is niet cool en niet grappig."

De kinderen zijn krachtig op de foto gezet. Dewi (12) is een van hen. “Ik ben best veel gepest. Het maakte me verdrietig en onzeker. Maar ik durfde er niet echt over te praten. Door Wijs en Sterk heb ik geleerd hoe ik voor mezelf op kan komen op een rustige manier.”

Hard nodig

De expositie werd vrijdag 19 april geopend op de Dag tegen Pesten. Dat pesten nog steeds een probleem is, blijkt uit de cijfers. Zo durft 20% van de kinderen in het basisonderwijs het niet te melden als ze gepest worden. En 19% van het personeel en meer dan 50% van de leerlingen is getuige van structureel pesten in de klas. Ook blijkt uit de Veiligheidsmonitor Onderwijs dat 33% van de kinderen het gevoel heeft dat andere mensen op school het niet fijn vinden zij er zijn.

Kinderen op het podium  

Wijs en Sterk wil kinderen weerbaar maken en ze een podium geven om zich te laten horen. “Niet alleen op de Dag tegen Pesten, maar juist het hele jaar door”, vertelt Kim Aukema van Wijs en Sterk. “En we vinden dat kinderen zelf daarbij veel meer gehoord moeten worden. Vandaar dat we hier vandaag zijn met een groep kinderen die helaas zelf ervaring hebben met gepest worden, maar nu anderen willen inspireren. Zij geven niet alleen tips voor wat je zelf kunt doen als je gepest wordt, maar ook als je ziet dat iemand anders wordt gepest. Of wat je als docent beter kunt doen.”

Kinderen met de mascotte van Wijs en Sterk op het podium
De deelnemers aan de expositie met de mascotte van Wijs en Sterk, Dos Hermanos en Kim Aukema op het podium

Niet cool

Welke tips heeft Dewi voor andere kinderen? “Het is eigenlijk nooit waar wat de pesters zeggen. Dus je moet gewoon om hulp vragen, bijvoorbeeld aan de juf en je ouders. Tegen pesters zou ik zeggen: houd ermee op. Het is niet cool en ook niet grappig. Je maakt alleen maar iemand anders verdrietig.” 

Catalina (10) heeft nog een andere tip. “Als je gepest wordt, kun je ook iets gaan doen dat je leuk vindt, om een beetje tot rust te komen. Ik houd bijvoorbeeld van tekenen.”

Pestprotocol

En wat geeft Aukema mee aan ouders van kinderen die gepest worden? “Ga vooral naast je kind staan. Zorg ervoor dat ze meer zelfvertrouwen krijgen, bijvoorbeeld met een training. En zorg dat je kind ook leuke hobby’s heeft buiten school of de plek waar het gebeurt. Dus dat het andere groepen om zich heen heeft. En luister goed naar waar je kind vooral behoefte aan heeft.”

Verder is ook de school een belangrijke factor. “Ga met school in gesprek. Kijk naar het pestprotocol wat de school hanteert. En hanteert de school dat ook echt, welke stappen horen erbij? Maar pak het alsjeblieft aan, dat is het belangrijkste.”

Expositie

De expositie werd officieel geopend door de Haarlemse kinderburgemeester Erina Murseli en wethouder Jeugd Bas van Leeuwen. Ook de Kinderraad Haarlem was erbij, met een zelfbedacht toneelstukje over pesten. Rap-duo Dos Hermanos sloot af met het lied ‘Ik pest niet mee’. 

De expositie is nog tot en met 19 mei 2024 gratis te bekijken in de bibliotheek Haarlem Centrum.