Help de bij met gratis bloemenzaadjes

Bloemen en groen in een Haarlemse straat

Maandag 22 april 2024 is het Nationale Zaaidag. We geven daarom samen met Spaarnelanden gratis bloemenzaadjes weg. Inwoners kunnen die gebruiken om te zaaien in tuinen, op balkons en in de openbare ruimte. Zo helpen we de bijen in de stad.

Het gaat al jaren slecht met de bijen in Nederland. 1 van de oorzaken is dat ze te weinig voedsel hebben. Onder meer door verstedelijking en het betegelen van tuinen verdwijnen steeds meer bloemen. Bijen en andere bestuivende insecten zoals vlinders hebben de bloemen nodig om nectar en stuifmeel te verzamelen. Bestuivers zijn onmisbaar in onze voedselketen. Ze verspreiden stuifmeelkorrels van bloemen zodat bijvoorbeeld appel- of kersenbomen zich kunnen voortplanten.

Kleur Haarlem groener met gratis zaadjes

Ook dit jaar kunnen Haarlemmers weer gratis bloemenzaadjes ophalen. De bloemzaden worden aangeboden door Spaarnelanden in samenwerking met The Pollinators. U kunt vanaf vrijdagmiddag 19 april op de volgende plaatsen een zakje zaadjes ophalen (zolang de voorraad strekt):

  • Publiekshal gemeente Haarlem
  • Kantoor Spaarnelanden, Minckelersweg 40
  • De recyclewagen, bij u in de buurt, kijk voor data en tijden op de website van Spaarnelanden

Meer over bijen en de Nationale Zaaidag vindt u op de website van The Pollinators en op de website van de Bijenstichting