Hoe Haarlem de honk- en softbalhoofdstad werd

Honkbalspelers op het veld. Foto door Noord-Hollands Archief

Wist u dat Haarlem al sinds 1923 een honkbalclub heeft? Daarmee waren we de 1e stad buiten Amsterdam met een eigen team. En wist u dat we de meest succesvolle softbalstad van Nederland zijn, omdat we het vaakst kampioen zijn geworden? In deze #haarlemstetijdmachine vertellen we hoe we de honk- en softbalhoofdstad van ons land werden.

Het begon allemaal aan het begin van de 20e eeuw. Een gymleraar uit Amsterdam ontdekte honkbal tijdens zijn vakantie en bracht de sport mee naar Nederland. Al snel begonnen steeds meer mensen honkbal te spelen, ook in Haarlem. In 1923 werd SC Haarlem opgericht en groeide de sport hier snel.

Softbal

Begin jaren ’40 kwam de Haarlemse gymleraar Jules Kammeijer met een nieuwe manier om honkbal te spelen. Hij plaatste de honken dichter bij elkaar, verplaatste de werpplaat en liet spelers onderhands gooien in plaats van bovenhands. Later bleek dat Amerikaanse soldaten al een soortgelijk spel hadden bedacht. Zij noemden dat softbal. Met deze sport heeft Haarlem de meeste kampioenschappen gewonnen.

Honkbalweek

Steeds meer mensen gingen honkballen en de vraag naar wedstrijden nam toe. Een groep enthousiaste honkballers droomde van een toernooi met teams uit verschillende landen. Zo ontstond de Haarlemse Honkbalweek. Het 1e internationale toernooi van Nederland, dat nog steeds iedere 2 jaar plaatsvindt.

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief