Inwoners verslaan raadsleden en ambtenaren in taalwedstrijd

Zaal vol mensen die meededen aan de Wedstrijd Duidelijke Taal

Wat is een planga? En wat betekent het woord amendement? Zo’n 80 deelnemers gingen woensdagavond met die vragen aan de slag tijdens de Wedstrijd Duidelijke Taal. Een wedstrijd voor inwoners van Haarlem en Zandvoort, ambtenaren en raadsleden.

De wedstrijd werd op woensdag 19 juni gehouden in het Nova College. Er deden 19 teams mee. In 3 ronden gingen zij aan de slag met verschillende opdrachten. Zo kregen ze de vraag om van ingewikkelde zinnen begrijpelijke taal te maken. Denk aan: “Ten aanzien van industriegeluid gaat een besluit genomen worden over een nieuwe zonering in de Waarderpolder.” Hoe maak je daar een zin van die iedereen kan begrijpen? 

De opdrachten werden beoordeeld door een jury met als voorzitter Erik van Muiswinkel. De winnaar was Team Haarlem College Stars, een team van inwoners. Team BLA (inwoners) werd 2e en team De Taaltijgers (met raadsleden) werd 3e. 

Het winnende team van de Wedstrijd Duidelijke Taal
Presentator Marceline Schopman en wethouder Bas van Leeuwen met het winnende team; Haarlem College Stars. Foto door Arman Ramzi

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief