Luilakmarkt al meer dan 130 jaar traditie in Haarlem

Luilakmarkt met mensen in de avond

Vrijdag 17 mei is er weer luilakmarkt in Haarlem. Deze nachtmarkt wordt al sinds 1890 gehouden op de vrijdag en zaterdag voor Pinksteren. Er staan meer dan 50 kramen met bloemen, planten en andere spullen voor de tuin.

De markt begint vrijdag om 16.00 uur en duurt tot 2.00 uur ’s nachts. Aan de Raamvest en Raamsingel staat een lint van kramen van ongeveer 1 kilometer lang. De luilakmarkt in Haarlem is de oudst bekende potjes- en plantjesmarkt van Nederland. Ieder jaar komen er duizenden bezoekers op af. 

Nieuw leven ingeblazen

De luilakmarkt is een echte Haarlemse traditie. Toch was het in 2022 spannend of de markt wel door kon gaan. Na 2 jaar corona viel het aantal inschrijvingen van ondernemers zo tegen, dat het leek of de traditie ten einde was gekomen. Toch lukte het de organisatie de markt nieuw leven in te blazen. Wel met een aanpassing: de markt gaat niet meer tot zaterdag 11.00 uur door maar stopt om 2.00 uur ’s nachts.

“Veel ondernemers staan op zaterdag op een andere markt”, legt marktmeester Amy van der Aar uit. “Dan is het zwaar om de hele nacht door te gaan. En extra personeel vinden is ook lastig in deze tijd. Daarom hebben we het op deze manier aangepast. Dat werkt goed, want dit jaar zijn alle plekken vol.”

Zwartwitfoto van de luilakmarkt in 1947
Luilakmarkt aan de Raamsingel in 1947. Foto door Fotopersbureau De Boer uit het Noord-Hollands Archief

Bootjes

Ook is het aanbod op de markt nu iets groter. “We hebben wat meer kramen met tuinartikelen toegevoegd, zoals schilderijtjes voor de tuin en beelden”, vertelt marktmeester Angela Hart. ”Ook om een wat jonger publiek te trekken. En er staan iets meer eetstandjes. De focus blijft wel op alles wat met de tuin te maken heeft, maar dus net iets breder.”

Een andere vernieuwing zijn 2 bootjes die straks door Haarlem varen om planten te ‘bezorgen’. Hart: “Ze varen elk uur. Het ene bootje gaat naar de Paul Krugerkade in Haarlem Noord, het andere naar de Noord-Schalkwijkerweg in Zuid. De schipper is erbij als de planten worden afgezet. Als je veel planten koopt, kun je die dan op zo’n boot neerzetten en later bij één van die punten ophalen. Je kunt daar makkelijk parkeren om alles in te laden en je hoeft dan niet zelf met je planten te sjouwen.”

Zwartwitfoto van de luilakmarkt in 1907
Luilakmarkt op de Gasthuissingel in 1907. Foto uit het Noord-Hollands Archief

Luilak

Luilak is een traditie die vooral in Noord-Holland wordt gevierd. Op de zaterdag voor Pinksteren maken kinderen in de vroege ochtend veel lawaai om langslapers wakker te maken. In sommige plaatsen hoorde daar ook een luilakmarkt bij. Haarlem is een van de weinige steden in Nederland waar de markt nog bestaat. 

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief