Haarlem bouwt met partners aan duurzame toekomst

Luchtfoto van de Waarderpolder
Foto door Milo Dinkelaar

Haarlem wil in 2040 een circulaire stad zijn. Dit betekent dat we grondstoffen opnieuw gebruiken en zo minder verspillen. Samen met bouwpartners Dura Vermeer, Van Gelder en Heijmans werkt de gemeente nu samen aan de Circulaire Grondstoffenhub Haarlem: een opslagplek om materialen uit Haarlemse bouwprojecten opnieuw te kunnen gebruiken.

In deze circulaire grondstoffenhub liggen bijvoorbeeld gebruikte straatstenen, stoeptegels en hout. Die materialen worden zorgvuldig gekozen en opgeslagen. Zo zijn ze klaar om in nieuwe projecten nog een keer te worden gebruikt. Hierdoor hoeven er geen nieuwe grondstoffen geproduceerd te worden. De grondstoffenhub is er voor bouwbedrijven die, in opdracht van de gemeente, werken aan projecten in Haarlem. 

De hub wordt dit najaar geopend aan de Oude Waarderweg 112. De circulaire hub zelf wordt natuurlijk ook zoveel mogelijk gebouwd met hergebruikte materialen.

Samenwerking voor duurzame stad 

In 2025 verwachten we dat er al meer dan 15.000 m2 aan straatstenen en tegels via de nieuwe grondstoffenhub een 2e leven zullen krijgen. De verwachte CO2-vermindering die wordt bereikt door geen nieuwe stenen, tegels et cetera te hoeven produceren voor 2025 bedraagt ruim 400 ton, wat gelijk staat aan de CO2-opname van ruim 20.000 bomen per jaar.

We willen in 2025 minimaal 50% en in 2030 het liefst 100% van de bouwmaterialen in Haarlemse projecten circulair maken. Het circulair maken van de economie betekent zo min mogelijk weggooien en afval gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. In de grondstoffenhub bundelen we onze krachten met verschillende partijen in de bouwketen. Zo werken we samen sneller en beter aan een duurzame stad.

Lees meer op onze projectpagina Centrale opslagplaats voor herbruikbare bouwmaterialen.

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief