Centrale opslagplaats voor herbruikbare bouwmaterialen
In het najaar van 2024 wordt de Circulaire Grondstoffenhub Haarlem aangelegd aan de Oude Waarderweg 112. Dat is een centrale opslagplaats voor herbruikbare bouwmaterialen. Haarlem wil in 2040 een circulaire stad zijn, waar grondstoffen opnieuw worden gebruikt en verspilling wordt voorkomen. Met de hub komen we een stap dichterbij dit doel.
Wat u moet weten
- De circulaire grondstoffenhub wordt een centrale plek om herbruikbare materialen uit Haarlemse bouwprojecten, zoals gebruikte straatstenen, stoeptegels en hout, op te slaan. Deze materialen worden gesorteerd en klaargezet voor nieuwe projecten
- Hergebruik van materialen gebeurt al, maar de hub en het registratiesysteem dat daar gebruikt zal worden, maken dit beter en makkelijker
- De bouw van de hub start in september 2024. Als alles goed gaat wordt de hub eind oktober 2024 in gebruik genomen
- We verwachten dat er in 2025 al meer dan 15.000 m2 aan straatstenen en tegels via de nieuwe hub opnieuw gebruikt kunnen worden
- De verwachte CO2-vermindering in 2025 - die wordt bereikt door geen nieuwe stenen, tegels en andere materialen te hoeven maken - is ruim 400 ton, evenveel als de CO2-opname van ruim 20.000 bomen per jaar
- De grondstoffenhub is er voor bouwbedrijven die - in opdracht van de gemeente - werken aan bouwprojecten in Haarlem. De hub is niet voor particulieren
Wat hieraan vooraf ging
Haarlem wil in 2040 een circulaire stad zijn, waar grondstoffen opnieuw worden gebruikt en verspilling zoveel mogelijk wordt voorkomen. De doelen staan in de Haarlemse Routekaart Duurzaamheid, die u kunt vinden bij 'Documenten'. Wat we doen om deze doelen te bereiken staat in het Actieprogramma Circulaire Economie.
Het aanleggen van een circulaire grondstoffenhub is 1 van de acties in het programma. We stellen ook hoge duurzaamheidseisen aan de bouwbedrijven waar we mee samenwerken. De hub helpt de bedrijven om hier beter aan te kunnen voldoen.
In een circulaire economie kunnen grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden en wordt verspilling zo veel mogelijk voorkomen. Het actieprogramma is gestart in het voorjaar van 2023 en loopt tot en met 2025.
Waarom we dit doen
Met deze hub komen we dichter bij ons doel om in 2025 minimaal 50% en in 2030 100% van de bouwmaterialen in Haarlemse grond-, weg- en waterbouw projecten circulair te maken. Door materialen zoals gebruikte straatstenen, stoeptegels en hout opnieuw te gebruiken, is er minder afval, minder CO2-uitstoot en worden er minder grondstoffen opgemaakt.
Wat we gaan doen
Bouwbedrijf Dura Vermeer gaat het terrein aan de Oude Waarderweg 112 inrichten als circulaire grondstoffenhub. Dura Vermeer huurt dit terrein samen met bouwbedrijven Van Gelder en Heijmans, alle 3 vaste bouwpartners van de gemeente. Het bedrijf Vrijbloed Transport gaat het terrein beheren en regelt de zaken op locatie. Zo worden de materialen door Vrijbloed gesorteerd en klaargezet voor nieuwe projecten.
Hergebruik van materialen gebeurt al, maar met de nieuwe hub gaat dat beter en makkelijker. De hub krijgt een speciaal systeem om bij te houden welke materialen er zijn. Zo kunnen ontwerpers makkelijk zien wat ze kunnen gebruiken voor hun projecten.
De circulaire grondstoffenhub start als opslagplaats voor projecten van de gemeente, maar ontwikkelt de komende jaren door. De plek aan de Oude Waarderweg is gekozen omdat het een goede verbinding met het waterwegennetwerk heeft. Er wordt gewerkt aan een laadpunt voor elektrische voertuigen en bouwmachines. Dit helpt bij het verminderen van schadelijke uitstoot.
Planning
Planning
18 april 2023
Actieprogramma Circulaire Economie vastgesteld door college van B en W
10 oktober 2023
besluit aanleg circulaire grondstoffenhub
september 2024
start aanleg hub
oktober 2024
hub wordt in gebruik genomen
november 2024
officiële opening hub