Samen op pad voor een toegankelijke stad

De Haarlemse horeca moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een beperking. Dat is 1 van de ambities uit de allereerste Nachtvisie van Haarlem. De ambassadeurs van Toegankelijk Haarlem zetten zich hier voor in. Ze bezoeken locaties, geven advies en vergroten het bewustzijn over toegankelijkheid.
Sandra Prins is ambassadeur van Toegankelijk Haarlem. Samen met wethouder Eva de Raadt bezocht zij horecagelegenheden in het centrum om over toegankelijkheid in gesprek te gaan.
Een toegankelijk bezoek aan een horecagelegenheid of poppodium begint al bij de ingang. Is de deur minimaal 85 cm breed? Kan die deur eenvoudig open, bijvoorbeeld automatisch? Drempels van meer dan 2 cm hoog zijn lastig, net zoals plantenbakken die in de weg staan. Binnen in de hal is ruimte nodig om bijvoorbeeld met een rolstoel te kunnen draaien. Het liefst minimaal 2 vierkante meter.
Ook de meubels in een horecagelegenheid zijn belangrijk. Tafels met 4 poten zijn lastig om met een rolstoel goed bij aan te schuiven. Een tafelpoot in het midden is dan makkelijker. Statafels of banken zijn heel onhandig voor rolstoelgebruikers.
En natuurlijk is een bruikbaar toilet heel belangrijk. Is er een speciaal invalidentoilet of zijn de toiletten in de kelder of op een bovenverdieping zonder lift?

Ongehinderd-app helpt
Om beter inzicht te krijgen in de toegankelijkheid van locaties, is er de Ongehinderd-app en de website(link is extern). Hier kunnen mensen met een beperking zien welke horecagelegenheden en andere publieke plekken goed toegankelijk zijn. “Wanneer ik van tevoren weet dat er geen toegankelijk toilet is, kan ik een bewuste keuze maken”, vertelt Sandra Prins. “Soms kan ik bij het pand ernaast naar het toilet of besluit ik om maar 1 drankje te drinken en daarna weer verder te gaan.”
In de app en op de website is van bijna 100 gemeenten informatie te vinden. Die informatie is verzameld door de ambassadeurs. “In Haarlem ken ik de meeste plekken wel, maar als je een stad bezoekt waar je niet bekend bent, is het heel fijn om te weten waar je terechtkunt”, aldus Sandra.
Leren en aanpassen
De ambassadeurs hebben al veel plekken bezocht en ze zien dat er steeds meer bewustzijn komt. “Er zijn horecagelegenheden en poppodia die onze adviezen hebben opgevolgd”, vertelt Sandra. “Zo heeft poppodium Patronaat nu een aangepaste plek voor rolstoelgebruikers in de zaal.”
Toch is er nog veel winst te behalen. “Soms wordt gezegd dat een locatie toegankelijk is, maar is dat niet zo. Daarom is de informatie van Ongehinderd zo belangrijk, die is echt gecheckt door iemand met een beperking.”
Niet alle ondernemers staan direct open voor aanpassingen. Sandra: “Sommigen reageren terughoudend als we langskomen. Maar dure of ingrijpende aanpassingen zijn niet altijd nodig. Je kunt ook niet verwachten dat alles wordt aangepast in een oude stad zoals Haarlem. Ook kleine veranderingen maken al een groot verschil. De meeste ondernemers willen dat wel doen.” Tot nu toe hebben 171 ondernemingen aangegeven mee te willen doen.
Inclusieve stad
We werken aan de fysieke en aan de sociale toegankelijkheid van de stad. Bijvoorbeeld door drempels in de openbare ruimte te verminderen. En door te zorgen voor toegankelijke stembureaus. Daarnaast maken we ook onze gebouwen makkelijker toegankelijk. Wethouder Eva de Raadt van Diversiteit & Inclusie: “Ik zet mij graag in voor een toegankelijk Haarlem. De samenwerking met onze toegankelijkheidsambassadeurs is daarbij onmisbaar. Zij weten als geen ander wat écht werkt in gebouwen en op straat. Het is inspirerend om samen een keuring te doorlopen. Elke keer leer ik weer iets nieuws en zie ik hoe we Haarlem samen met de ondernemers, inwoners en natuurlijk de ambassadeurs nóg inclusiever kunnen maken.”
Hebt u zelf een probleem met de toegankelijkheid van een locatie in de openbare ruimte? Dan kunt u dit melden via de website van de gemeente of telefonisch via 14023.
Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief(link is extern)