Varen op het water? Dit zijn de regels

spaarne met bootjes
Foto door Michel Campfens

Het is fijn om met mooi weer in een boot op het water te zijn. Op warme dagen kan het druk zijn op het Spaarne, de grachten in de binnenstad en de Mooie Nel. Daarom is het belangrijk te weten welke vaarregels er zijn. Zo blijft het veilig en gezellig voor iedereen.

In Haarlem is de vaarsnelheid 6 kilometer per uur. Dit kun je vergelijken de gemiddelde wandelsnelheid. Op veel plaatsen deelt u het water met de beroepsvaart en woonboten. Daarom is rustig varen heel belangrijk. Maar ook als er geen mensen in de buurt zijn, is het belangrijk om u aan de maximumsnelheid te houden. Boten maken golven en die verstoren namelijk ook dieren en planten aan de waterkant.  

Vaarbewijs

Wie vaart met een schip vanaf 15 meter lengte of met een vaartuig dat een snelheid kan halen van meer dan 20 kilometer per uur, heeft een vaarbewijs nodig. Jetski's zijn niet toegestaan op de Haarlemse wateren.

Belangrijke regel

Als u een kleinere of langzamere boot bestuurt, is een vaarbewijs niet verplicht. Maar het is wel verstandig om de vaarregels te kennen. Zo is een belangrijke regel dat u geen alcohol mag drinken als u een boot bestuurt. Net als in het gewone verkeer. Spreek daarom vooraf af wie de boot bestuurt en dus geen alcohol drinkt.

Muziek 

Muziek aan boord van een boot is op het water van grote afstand te horen. Het is daarom niet toegestaan om versterkte muziek af te spelen als je vaart in Haarlem. 

Meer weten?

Zoekt u contact met de havendienst of wilt u meer weten over brugtijden, aanlegplaatsen en doorvaarthoogten? Kijk dan op onze webpagina Varen in Haarlem. Hier vindt u ook onze nieuwe digitale vaarkaart.

Foto door Michel Campfens

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief