Vervangen damwanden Zomervaart en Zomerkade

Bijgewerkt tot en met 31 mei 2023
Status: Voorbereiding

De damwanden langs het water van de Zomervaart en de Zomerkade zijn in zeer slechte staat en moeten dringend worden vernieuwd. In november 2023 starten de werkzaamheden. Daarbij moeten bomen aan de kant van de Zomervaart verwijderd worden. Die zullen later vervangen door meer en gezonde bomen en extra groen.

Zomerkade
Zomerkade. Foto door Jurriaan Hoefsmit

Wat u moet weten

  • Vanaf de Vijfhuizerstraat tot aan de Nagtzaambrug worden de damwanden aan beide kanten vernieuwd. Het deel tussen de Zuiderbrug en de Vijfhuizerstraat is nog in goede staat en blijft behouden.
  • De oude houten damwanden wordt vervangen door nieuwe van kunststof. Deze damwanden worden verstevigd met hout voor een mooie uitstraling.
  • De bomen aan de kant van de Zomervaart worden verwijderd voordat de werkzaamheden starten. Na het werk krijgt de Zomervaart meer bomen terug en extra groen daaromheen. Hier en daar worden bomen aan de Zomerkade gesnoeid om de damwand te kunnen plaatsen.
  • De huidige containers van Spaarnelanden worden op dezelfde locaties vervangen door grotere ondergrondse containers.  
  • Voor de werkzaamheden wordt in en langs het water onderzocht of er misschien explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Dit is een gebruikelijk onderzoek dat heel zorgvuldig wordt gedaan.
  • Voor de werkzaamheden is het nodig dat de boten die in de Zomervaart liggen, tijdelijk ergens anders heen gaan. Booteigenaren krijgen hierover een brief van de Havendienst.

Wat we gaan doen

Zomervaart
Zomervaart. Foto door Jurriaan Hoefsmit

De damwanden langs het water van de Zomervaart en de Zomerkade zijn in zeer slechte staat en moeten dringend worden vernieuwd. Dat is belangrijk voor het behoud van de slootkanten, het tegengaan van verzakkingen en ieders veiligheid.

Langs de Zomervaart staat aan beide zijden een bomenrij. Meestal worden bomen gekapt om damwanden te kunnen vervangen vanaf het water. Dat heeft te maken met de boomwortels. Dat wil de gemeente hier zo veel mogelijk voorkomen. Daarom is naar een andere oplossing gezocht.

Een bomenspecialist beoordeelt dat de bomen aan de Zomerkade redelijk goed zijn. De bomen aan de Zomervaart zijn niet gezond. Om de oudere, grote bomen aan de Zomerkade te kunnen sparen, wordt de nieuwe damwand voor de bestaande damwand geplaatst. Dat kan niet aan beide kanten omdat de vaart dan te smal wordt.

Aan de kant van de Zomervaart verwijderen we de bomen en planten we later meer en gezonde  bomen terug. De grond bij de nieuwe bomen wordt verbeterd. Dan kunnen de bomen daar beter groeien dan nu. 

In gesprek met de buurt

Op 17 mei 2023 organiseren de gemeente, aannemer Dura Vermeer en ingenieursbureau Antea een informatiebijeenkomst. Omwonenden en booteigenaren ontvangen hiervoor een uitnodiging. Booteigenaren krijgen ook schriftelijk bericht van de havendienst over wanneer precies hun boot tijdelijk ergens anders moet liggen.

Planning

Planning

17 mei 2023

Todo
Todo

informatiebijeenkomst

Voor 1 november 2023

Todo
Todo

verwijderen bomen Zomervaart

November 2023

Todo
Todo

start werkzaamheden

Februari – maart 2024

Todo
Todo

werkzaamheden klaar

Voorjaar 2024

Todo
Todo

plaatsing nieuwe bomen aan de Zomervaart

Contact

Chiel Rengers, procesmanager
06 20 01 15 49
crengers@haarlem.nl

Met wie we samenwerken

  • Antea
  • Dura Vermeer