Waarderpolder krijgt eigen duurzaam warmtenet

Een luchtfoto van de Waarderpolder en het Spaarne.

Er komt een duurzaam warmtenet in de Waarderpolder. Het bedrijf Polderwarmte heeft de opdracht gekregen om een plan voor een aardgasvrij warmtenet te maken.

Het is de bedoeling dat in 2040 minimaal 80% van de bedrijven in de Waarderpolder is aangesloten op dit duurzame warmtenet.

We sluiten een samenwerkingsovereenkomst met ondernemersvereniging Industriekring Haarlem (IKH) en Polderwarmte. Polderwarmte heeft 2 jaar de tijd om het plan te maken. In dat plan moet staan hoe Polderwarmte het warmtenet aanlegt, hoe ze het project financiert en hoe ze het gaat regelen en organiseren. Dat betekent onder meer dat Polderwarmte afspraken maakt met bedrijven in de Waarderpolder over het leveren van de warmte.

Duurzame energie

Een duurzaam warmtenet is een warmtenet dat gebruik maakt van een duurzame energiebron.  

Als het plan voldoet aan de gestelde eisen, krijgt Polderwarmte over 2 jaar een concessie. Dit betekent dat de komende 30 jaar alleen zij warmte mogen aanbieden via het warmtenet in de Waarderpolder. 

Aardgasvrije stad

Het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst is een belangrijk moment in de energietransitie van Haarlem, zegt wethouder Robbert Berkhout. “Een duurzaam industrieterrein Waarderpolder is een belangrijke stap in ons streven om in 2040 een aardgasvrije, duurzame stad te zijn. We zijn er trots op dat hiermee de komst van een nieuw warmtenet binnen Haarlem een feit is. Er volgen er zeker nog meer.”

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief