"Wij hebben minimaal 3,5 meter vrije ruimte nodig"

schouw door binnenstad

Stel dat er brand is in onze binnenstad. En je moet met een gigantische brandweerwagen door alle krappe middeleeuwse straatjes rijden. Welke obstakels kom je dan zoal tegen?

We stapten samen met ondernemers en hulpdiensten in bij brandweerman Jeffrey Koops en gingen op onderzoek uit. “Wij hebben minimaal 3,5 meter vrije ruimte nodig om ons werk te kunnen doen”.

Afspraken gemaakt

Om onze binnenstad bereikbaar te houden voor hulpdiensten hebben we als gemeente samen met de ondernemers verschillende afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over waar terrassen en uitstallingen mogen staan. En we proberen de overlast van geparkeerde fietsen tegen te gaan door te investeren in fietsenstallingen in het centrum. Met de brandweerwagen wordt gecontroleerd of een route door de smalle straatjes van Haarlem goed te doen is voor de hulpdiensten.

Zonneschermen, fietsen en auto's

Brandweerman Jeffrey is redelijk tevreden. “Wat we vandaag tegenkwamen waren zonneschermen die ver over de straat uitsteken. Hierdoor wordt de ruimte om te passeren met een grote auto erg krap. En dan zijn er natuurlijk nog de foutgeparkeerde auto’s en fietsen. Als hulpdienst hebben we echt voldoende ruimte nodig. Nu rijden we rustig, maar bij een noodsituatie rijden we een stuk sneller. En ja, als je dan een fout geparkeerde auto of fiets tegenkomt, zorgt dat voor oponthoud. En dat wil je niet als elke minuut telt. Hulpdiensten hebben minimaal 3,5 meter vrije ruimte nodig om hun werk te kunnen doen. Geef ons die ruimte."

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief