De Groene Kroon: samen de wijk verduurzamen

In steeds meer Haarlemse wijken trekken buren samen op om duurzaam wonen te stimuleren. Samen weet en kun je nu eenmaal meer. Dat was ook het uitgangspunt van De Groene Kroon; een duurzaam initiatief voor en door buren in de Koninginnebuurt en de Bosch & Vaart. Voorzitter Lucas Land voelt dat het leeft. ‘Als collectief kunnen we veel meer voor elkaar krijgen.’

Naast succesvolle buurtinitiatieven als Spaargas in het Ramplaankwartier en buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier, kwam daar begin dit jaar De Groene Kroon bij. “Een non-profit initiatief dat de steun heeft van de actieve wijkraden van de Bosch & Vaart en Koninginnebuurt”, vertelt buurtbewoner en voorzitter Lucas Land. “Hiermee bundelden we onze krachten, inhoudelijke kennis en expertise op duurzaamheidsgebied!”

Woud van regels

Beide wijken vallen onder beschermd stadsgezicht en kennen veel monumentale panden. “Dat maakt verduurzamen en energie besparen best een uitdaging”, aldus Lucas. “Veel buurtbewoners willen graag aanhaken op nieuwe mogelijkheden om hun wooncomfort en duurzaamheid te verhogen. Maar vaak hebben ze geen idee waar ze moeten beginnen of zien ze in het woud van regels door de bomen het bos niet meer. Door die signalen en initiatieven die er in de wijken al waren te bundelen, is De Groene Kroon ontstaan. Zo trekken we gezamenlijk op in het duurzaam woningonderhoud en energie opwekken met zonnepanelen.”

Isolatie en zonnepanelen

Inmiddels telt de vereniging al 79 leden en zijn er acht bestuurders. “Mooi dat we dit ondanks corona voor elkaar hebben gekregen. Het geeft aan dat het leeft. Dat bleek ook uit de opkomst tijdens onze oprichtingsvergadering in januari en de eerste themabijeenkomst in april over isolatie. In juni staat alweer de volgende gepland over zonnepanelen. Hoe we die thema’s bepalen? Regelmatig zetten we duurzaamheidsenquêtes in de buurt uit. Zo zien we wat er leeft, waar vragen over zijn en waar mensen mee aan de slag willen. Tijdens een themabijeenkomst vertelt een onafhankelijk expert over de mogelijkheden, worden ervaringen met leveranciers en aannemers in de buurt gedeeld en bieden we de gemeente een podium om regels toe te lichten. Heel belangrijk, omdat verduurzamen goed financieel gepland moet zijn en we onder beschermd stadsgezicht vallen.”

Hulp van energiecoaches

“Wat ook leuk is om te vertellen, is dat er inmiddels negen wijkbewoners zijn opgeleid tot energiecoach. Zij zijn een onafhankelijk klankbord voor wijkbewoners, coachen en ondersteunen buurtgenoten in hun duurzame zoektocht. Mensen lopen het meest aan tegen de volgorde van verduurzamen. Wat doe je eerst, wat levert het meeste rendement en past het in mijn financiële planning? Om daar meer inzicht in te krijgen, bieden we onze leden het HOOM-dossier; ontwikkeld door onafhankelijke duurzaamheidsexperts. Via deze online tool weet je precies hoe duurzaam jouw huis nu is en wat je het beste als eerste kunt aanpakken om energie te besparen. En heel mooi: alle dossiers samen geven goed weer hoe we er op wijkniveau voorstaan. In overleg met een energiecoach zou een lid eventueel ook samen met andere leden aan de slag kunnen met isolatie, zonnepanelen of kozijnen in plaats van ieder voor zich. Wel zo efficiënt!”

Tips van Lucas

  • Check je overbodige kosten. Doelgericht isoleren is namelijk een eenvoudige eerste stap. Ontdek de plek waar je de meeste warmte verliest; door die aan te pakken gaan je kosten omlaag en je wooncomfort gelijk omhoog!
  • Sluit bij verduurzamen aan op natuurlijke momenten. Voor ons was dat de koop en verbouwing van ons huis. Door gelijk het dak van buitenaf te isoleren, nieuwe houtenkozijnen met Hr++ glas te plaatsen en de gehele begane grond met Tonzon te isoleren werd ons huis flink duurzamer. Binnenkort komen daar ook nog zonnepanelen en een hybride warmtepomp bij!
  • Verspreid over de stad hebben actieve Haarlemmers initiatieven gestart op de thema’s duurzame energieopwekking en energiebesparing. Ben je benieuwd wat er speelt in jouw buurt? Kijk Haarlem Link voor een interactieve kaart met meer informatie over de verschillende initiatieven.
Doetduurzaam Groen