Samenwerkingen en initiatieven Voedsel

Algemeen

Haarlem werkt aan het verduurzamen van ons voedselsysteem. Onder andere door het stimuleren van duurzame en gezonde voedselkeuzes, minder afval, meer lokaal kopen en het verminderen van voedselverspilling.

Cities2030

Binnen het Europese programma Cities2030 project werken we aan de verduurzaming van ons voedselsysteem. Haarlem werkt samen met de VU Amsterdam aan het living lab Haarlem. Hier binnen werken verschillende partijen aan de verduurzaming van het voedselsysteem. Denk hierbij aan het stimuleren van biodiversiteit, duurzame en gezonde voedselkeuzes en het verminderen van voedselverspilling. Deze partijen werken in verschillende samenwerkingsverbanden: 

intiatieven voedsel

Duurzame en gezonde voedselomgeving

Haarlem doet mee aan de City Deal duurzame en gezonde voedselomgeving om lokaal en duurzaam aanbod in de stad te stimuleren. De City Deal zet in op 3 thema’s:

  • gezonder en duurzamer aanbod in het straatbeeld
  • gezonde en duurzame voedselroutines
  • het stimuleren van lokaal voedsel en de korte ketens.

We streven naar meer regionale producten in onze voedselvoorziening. Zo is de milieu-impact van vervoer minder groot. We stimuleren stadslandbouw om Haarlemmers samen voedsel te laten verbouwen en kinderen te leren over een duurzaam voedselsysteem.

Koplopergroep Circulaire Restaurants

25 Haarlemse Restaurants werken gezamenlijk aan het verminderen van voedselverspilling, het scheiden van afval, meer (gezamenlijke) lokale inkoop en minder gebruik van plastic. Projecten ontstaan uit de koplopergroep zijn:

  • WeCup: een retoursysteem van herbruikbare to go-bekers als alternatief voor papieren bekers
  • Schillenfiets: haalt keukenafval bij restaurants op
  • Plasticvrij Terras: stimuleren van terrassen zonder plastic
  • Circulaire tips voor restaurants